We gaan weer op naar december….

Het is tijd om terug te blikken op het jaar 2017. Wat is er allemaal gebeurd in Nederland, in Europa en op ons bedrijf? Wat is er veel te bespreken.

Alle kippen in de legsector moeten onbehandeld worden gehouden. Wij hebben het laatste koppel behandelde hennen geruimd. Vanaf 21 december zijn er op ons bedrijf alleen nog hennen met onbehandelde snavels te vinden.

Gelukkig hebben we de laatste jaren ervaring opgedaan. Dat kunnen we nu doorzetten. Bijvoorbeeld extra luzerne en pikstenen in de stal, graanemmers en het belangrijkste: de hennen in topconditie houden. Verder zijn we natuurlijk de vogelgriep nog niet vergeten. Voor ons bedrijf is er gelukkig niet veel schade, maar toch.

Eerste ronde vrije uitloop en dan meteen een half jaar de hennen niet buiten mogen laten lopen, dat is wel erg jammer. Om over de prijzen maar niet te spreken. Jammer genoeg blijft de dreiging van vogelgriep in Europa groot, dus moeten we er alles aan doen om het virus buiten de stal te houden.

We proberen de productie zo snel mogelijk op peil te brengen en met gezonde kippen weer een mooie ronde af te maken

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Daarvoor hebben wij een hygiënesluis met douches gemaakt. Iedereen kan en moet dus douchen bij binnenkomst op ons bedrijf. Bezoekers krijgen van ons bedrijfskleding aan en bij het weggaan, na het douchen, kunnen ze hun eigen kleren weer aandoen. Ook dit was een flinke investering, maar wij zijn van mening dat dit de toekomst heeft. Orde, netheid en duidelijkheid op je bedrijf.

Verder hebben we het afgelopen jaar geïnvesteerd in een sorteermachine voor ons pakstation. Omdat onze huisverkoop groeiende was, was het handmatig sorteren van eieren niet meer te doen. Nu gaat het allemaal wat makkelijker en sneller.

Dan natuurlijk het fipronilschandaal. Een groot probleem voor veel collega-boeren, voor veel bedrijven en voor de hele tak. Het heeft een enorme impact. Hoe gaat het verder? Hoe krijg je de fipronil uit de stal? Er zijn maar weinig goedgekeurde middelen voor de bestrijding van bloedluis.

In deze laatste maand van 2017 gaan onze kippen weg, is het tijd om schoon te maken en komen er nieuwe kippen. We zijn dus in de weer met schoonmaken, repareren, contoleren en nog veel meer. Daarna proberen de productie zo snel mogelijk op peil te brengen en met gezonde kippen weer een mooie ronde af te maken.
Voor iedereen een mooi, goed en gezond 2018.

• Klik hier voor dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer