Robuust aardappelras is boervriendelijk

De biologische aardappelketen wil in 2020 volledig robuuste rassen. Veredelaars werken daar nu al hard aan. De eerste aandacht gaat uit phytophthoraresistentie, maar er zijn meer aspecten. Alle robuuste eigenschappen samen maken een ras boervriendelijk.

Robuust+aardappelras+is+boervriendelijk
© Nieuwe Oogst

Het convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen' steunt de inzet van de biologische aardappelsector om via de teelt van robuuste rassen een antwoord te geven op phytophthora. Aanleiding voor het convenant is dat de aardappelziekte in 2016 opnieuw veel schade heeft aangericht in de biologische aardappelteelt.

Het convenant zal ervoor zorgen dat kweekbedrijven zich meer zullen toeleggen op robuuste rassen. 'Met het convenant is de sector meer bereid om voor robuuste rassen meer uit te proberen', zegt Wiebe de Jong van Den Hartigh. 'Nu zijn gangbare rassen de baas.'

Connect

Volgens De Jong hoort Connect op de lijst van robuuste aardappelrassen. 'Connect is een ras met een hoog phytophthoracijfer. Maar ook robuuste rassen krijgen in meer of minder mate phytophthora. In de biologische sector kun je er wel verder mee komen dan met veel andere rassen.' Den Hartigh werkt aan rassen die als opvolger van Connect kunnen dienen en minder bloemig zijn.

Het ras Ivetta is te telen waar andere rassen het laten afweten

Kamal Smid, Europlant

Marnix Wilms van Agrico wijst erop dat door de aandacht voor Milieukeur ook bij gangbare rassen phytophthoraresistentie steeds belangrijker wordt. Daarnaast merkt hij op dat de wereld groter is dan alleen Nederland. 'In het buitenland hebben telers niet altijd toegang tot gewasbeschermingsmiddelen. Phytophthoraresistentie is in dat soort landen belangrijk.'

Consumenten

Volgens Adrie Omtzigt van Agrico zal ook de gangbare teelt steeds meer vragen om robuuste aardappelrassen. 'We moeten naar minder inzet van hulpstoffen. Supermarkten en consumenten vragen erom.' Als voorbeeld noemt hij het ras Levante, dat qua opbrengst het niveau van gangbare rassen benadert.

Bij Agrico is Carolus met circa 200 hectare het grootste biologische ras. 'We willen snel meer pootgoed opbouwen, maar dat valt tegen omdat ook te consumptiesector eraan zit te trekken', zegt Wilms.

Nematodenresistentie

Kamal Smid van Europlant stelt dat een robuust ras meer is dan alleen een phytophthoraresistent ras. Hij wijst op het consumptieaareappelras Ivetta met een brede nematodenresistentie. 'Het ras is te telen waar andere rassen het laten afweten. Om die reden mag de schil iets minder mooi zijn.'

Met een brede Ro-nematodenresistentie valt ook het consumptieaardappelras Georgina onder de robuuste rassen, vindt Smid. Bij de fritesrassen noemt hij het ras Ottawa. 'Het ras kan goed op klei en ook op zand. In het zuiden en oosten van het land geeft Ottawa robuuste opbrengsten zonder interne kringerigheid.'

Nieuwe generatie

Bij HZPC zitten er ook nieuwe robuuste rassen in de pijplijn. Bijvoorbeeld HZD 09-7530, een ras onder nummer. Het ras hoort thuis in de nieuwe generatie rassen die phytophthoraresistentie combineren met andere goede eigenschappen. Het resultaat is een ras waar een boer goed mee uit de voeten kan.

Omdat phytophthora een slimme schimmelziekte is, adviseert HZPC om bij de eerste ziekteverschijnselen toch één à twee keer te spuiten. Dit om toch helemaal op safe te spelen en phytophthora helemaal buiten de deur te houden.

Progressie

Een hoge phytophthoraresistentie inbouwen is nog steeds lastig, ook al zit er duidelijk progressie in. Het niveau moet verder omhoog, maar dat heeft tijd nodig. Vooral het inbouwen van meerdere resistentiegenen kost tijd, zeker in combinatie met andere gewenste eigenschappen.

Bij een robuust ras gaat het volgens HZPC niet alleen om resistenties, maar ook om huidvastheid en makkelijk te telen. Een robuust ras is boervriendelijk.

Zetmeelrassen

Bij zetmeelrassen is eigenlijk nooit gepraat over robuuste rassen, zegt Harry van de Vijver van het Franse bedrijf Germicopa. 'Bij zetmeelrassen is altijd al robuustheid gevraagd. Zo'n teelt mag niet te veel kosten, anders kan het niet uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer