Productie+conceptkip+lastig+aan+te+passen
Achtergrond
© Twan Wiermans

Productie conceptkip lastig aan te passen

Pluimveeslachterijen hebben er moeite mee om de productie van conceptkip af te stemmen op de vraag. Daardoor kan het gebeuren dat vleeskuikenhouders die hebben geïnvesteerd in het houden van vleeskuikens met extra eisen, tijdelijk terug moeten naar een marktsegment met een lagere opbrengstprijs.

Voor zover bekend is dit met name gebeurd bij leveranciers van pluimveeslachterij 2 Sisters Storteboom.

Op de binnenlandse afzetmarkt voor kippenvlees is de afgelopen jaren veel veranderd. De afgelopen drie jaar zijn supermarkten massaal overgestapt naar nieuwe basiskipconcepten. Die hebben namen als Goed Nest Kip, Nieuwe Standaard Kip, Langzaam Groeiende Kip, Kip met Pluimgarantie, Nieuwe Plus Kip en Gildehoen. Regulier kippenvlees is vrijwel niet meer te vinden in het supermarktschap.

Trager groeiend

De nieuwe kipconcepten onderscheiden zich vooral van regulier pluimveevlees door het gebruik van trager groeiende rassen op de vleeskuikenbedrijven, meer ruimte voor de dieren, afleidingsmateriaal en in veel gevallen daglicht in de stal.

Onze productie van 1 ster is redelijk goed in balans met de afzet

Kees van Oers, directeur Agribusiness bij Plukon

Supermarktketen Jumbo nam in oktober 2014 het voortouw met de introductie van de Nieuwe Standaard Kip om deze basisnormen voor de Kip van Morgen te overtreffen.

De Nieuwe Standaard Kip groeit zo'n 45 gram per dag. Bij reguliere vleeskuikens is dat 60 tot 65 gram. De maximale stalbezetting is 30 kilo per vierkante meter. Bij reguliere vleeskuikens is dat 42 kilo per vierkante meter. Ook zijn bij de Nieuwe Standaard Kip daglicht in de stal en het strooien van graan verplicht.

Beter Leven-keurmerk

Kip die verkocht mag worden met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, moet aan meer eisen voldoen. Een belangrijk verschil met de Nieuwe Standaard Kip is dat het bij de houderij van deze kip, vaak te koop als 'scharrelkip', verplicht is om de dieren een overdekte uitloop buiten de stal aan te bieden.

Voor pluimveehouders betekent dit een aanzienlijke investering en dus een kostprijsverhoging. Nederlandse vleeskuikenhouders produceren in totaal zo'n 26 miljoen vleeskuikens per jaar met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

30 procent

Momenteel maakt ruim 30 procent van de Nederlandse pluimveevleesproductie deel uit van een marktconcept voor met name de binnenlandse markt. De rest produceert voor het reguliere segment.

Niet alle slachterijen slagen er even goed in om de productie nauwgezet af te stemmen op de afzetmogelijkheden in verschillende marktsegmenten, zo bleek het afgelopen jaar. Er was met name sprake van te veel kip met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

Storteboom

Het afgelopen jaar kregen enkele vleeskuikenhouders die scharrelkip produceren voor slachterij 2 Sisters Storteboom het verzoek om één of twee rondes Nieuwe Standaard Kip te gaan houden. Als gevolg hiervan dreigde ook een overschot aan Nieuwe Standaard Kip. Daardoor kregen houders van Nieuwe Standaard Kip het verzoek om tijdelijk terug te gaan naar het houden van reguliere vleeskuikens.

Slachterij 2 Sisters Storteboom was deze week niet bereikbaar voor commentaar.

Vraaggestuurd

Volgens concurrent Plukon lukt het daarentegen best goed om productie van scharrelkip en overige conceptkip in de pas te laten lopen met de vraag van supermarkten. 'Onze productie van 1 ster is redelijk goed in balans met de afzet', stelt Kees van Oers, directeur Agribusiness bij Plukon. 'Het blijft bij dit soort ketens van belang dat ze vraaggestuurd blijven.'

Dat betekent volgens Van Oers dat er een strakke regie nodig is. 'Als er wordt uitgebreid zonder voldoende fundament, kan een situatie van onbalans ontstaan. Ik sluit niet uit dat dit is gebeurd', stelt hij vast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer