Valse romantiek op voedselverpakking

'Ons voedsel wordt onschuldiger doordat er een teler op de verpakking staat. Dat is valse romantiek, dat plaatje bent u al lang niet meer. Boeren zijn slimme technici, chemici, klimatologen en geologen.' Dat zei Rosanne Hertzberger, schrijfster, NRC-columniste en microbiologe vanmorgen op de LTO Noord Dag van regio Oost.

Hertzberger nam haar gehoor van bijna vijfhonderd leden en relaties van LTO Noord mee in hoe zij de land- en tuinbouw beleeft. 'Van thuis uit heb ik niet veel meegekregen van de landbouw, maar heb er toch alles mee te maken. Want jullie voorzien mij elke dag van energie', aldus de columniste.

Ze noemt de moderne teelt van bijvoorbeeld tomaten en uien 'heel high tech, kwalitatief beter en hoogrenderend'. 'De moderne veredelaar is een bio-informaticus', stelt Hertzberger. 'Dit is onze natuur, dit doen wij al 10.000 jaar toen we begonnen met landbouw.'

High tech

De schrijfster van het boek 'Ode aan de E-nummers', waarin ze een ode brengt aan de chemie en technologie in de voedselproductie, heeft zorgen over de 'boerenromantiek'. 'Dat een teler met zijn gezicht op de verpakking staat, is niet de juiste weg. Als je naar de kinderboerderij gaat, waar ze één koe hebben en je ziet dat die wordt gemolken, dan kun je toch niet zeggen 'daar komt de melk vandaan'? Boerderijen zijn niet meer schattig, maar melkveebedrijven zijn high tech, tomaten worden geteeld in volautomatische klimaatgestuurde kassen en aardappeltelers doen aan precisiebemesting en – irrigatie. Vertel dat echte verhaal, u kunt dat het beste doen.'

Over het omgaan met de media zegt Hertzberger: 'Er is altijd wel iets, er is heel veel geklets, vaak is het een storm in een glas water en soms denk je 'hier is een probleem'. Ik hoop dat u het meeste ervan van uw schouders kunt laten afglijden, dat u een beetje een dikke huid heeft gekregen. Hoe groot is de stille meerderheid die wel waardering heeft voor de sector?'

Bjorn Kuipers

Scheidsrechter Björn Kuipers maakte in zijn inleiding de vergelijking tussen topsport en ondernemen. De gedreven scheidsrechter runt ook een supermarkt. 'Als je het goed voor elkaar hebt, kun je goed verdienen, net als u in uw bedrijf', zei Kuipers.

Kuipers liet beelden zien van wedstrijden waarin hij floot in de Champions League, de Bekerfinale en de kwalificatiewedstrijden voor het Wereld Kampioenschap Voetbal. Daarbij was de onderlinge communicatie tussen Kuipers en zijn assistent scheidsrechters te horen, bij beslissingen over een rode of een gele kaart. 'Beslissingen neem je op basis van vertrouwen', aldus de bevlogen spreker.

Boeren van Nederland

Eline Vedder introduceerde Boeren van Nederland op Dag van Oost. 'Met een groep boeren zijn we via sociale media op zoek naar de verbinding in de samenleving', zei Vedder. 'Ieder heef t een eigen uitdaging, een eigen challenge. Boerin Heleen Lansink heeft als eerste haar challenge op Facebook toegelicht, zij wil de vooroordelen die over en weer bestaan over boerinnen en over vrouwen 'uit de grachtengordel' gaan onderzoeken, samen met Chantal Jansen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer