LTO fietst langs boeren in Gelderland

Medewerkers van LTO Noord pakten afgelopen vrijdag de (race)fiets voor een rondje langs boeren en bestuurders in Zuid-Gelderland.
Ruilverkaveling

Doel van het 'rondje Oost' was bij leden en bestuursleden aan de keukentafel in gesprek gaan over onderwerpen en projecten die spelen in de afdeling of in de regio. Natuurlijk was er ook alle ruimte voor een rondleiding over het bedrijf.

Het eerste bedrijfsbezoek is bij Lewis Flowers & Fruits in Tuil. Een bedrijf met 58 hectare appels en peren en 8 hectare kas, waar chrysanten worden geteeld. Het oorspronkelijke bedrijf was een fruitteeltbedrijf, maar rond 2002 vat Leeuwis het plan op om 'iets heel anders' te gaan doen. 'Ik zocht een nieuwe uitdaging', vertelt de ondernemer aan de groep medewerkers van LTO Noord. Hij bouwt een kas van 3 hectare en start met de teelt van chrysanten. In 2009 wordt een nieuwe kas van 8 hectare gebouwd, nadat de eerste kas is verkocht. Inmiddels is ook zijn zoon toegetreden tot het bedrijf.

Politici

Het moeilijkste van het ondernemen noemt Leeuwis de wet- en regelgeving. 'Onze sector is big business, ik vind het belangrijk om dat te laten zien aan Tweede Kamerleden en met hen in gesprek te gaan.' Leeuwis krijgt regelmatig bezoek van Helma Lodders en Jaco Geurts, waarmee hij het gesprek aangaat over de uitdagingen waar de sector voor staat. 'Ik bezoek regelmatig politieke bijeenkomsten', aldus Leeuwis. 'Aan het eind van de avond, aan de bar, spreek ik dan met Tweede Kamerleden. Zo heb ik onlangs Barbara Visser van de VVD nog uitgenodigd, zij komt binnenkort naar ons bedrijf. Maar ook met andere politieke partijen zou ik het gesprek graag aan willen gaan.'

Volgende bedrijfsbezoek is bij Jan van Lent in Alphen, voorzitter van de ZLTO-afdeling Land van Maas en Waal. Het meest zuidelijke deel van Gelderland is ZLTO-gebied, hier zijn een aantal ZLTO-afdelingen actief. 'Wij hebben 130 bedrijfsleden en daarnaast nog 120 overige leden', vertelt Van Lent. In de ledenwerving zijn we behoorlijk actief geweest, 85 van onze leden zijn korter dan vijf jaar lid.'

In 1949 startte in het gebied de grootste ruilverkaveling van Nederland. Recentelijk is nog een wettelijke ruilverkaveling afgerond. 'Die heeft in totaal dertig jaar geduurd', aldus Van Lent. Op de ruilverkavelingsboerderijen uit de jaren '50 komt de derde generatie er inmiddels aan. 'Er zijn hier veel jonge ondernemers in de leeftijd van 30 tot 40 jaar', aldus Van Lent. Ook het bestuur is relatief jong. 'Je moet besturen in de tijd dat je er het minste tijd voor hebt, want dan ga je ervoor', stelt Van Lent.

Het Gelderse Plussenbeleid, de uiterwaarden die omgezet worden in natuurgebieden, glasvezel en ganzen zijn vervolgens de onderwerpen van het gesprek. Dan is het tijd voor een rondje over het bedrijf, waar een nieuwe ligboxenstal wordt gebouwd.

Blauwe bessen

De racefietsers gaan vervolgens door naar Overasselt, waar het melkveebedrijf van John Arts en Nicole van der Pas wordt bezocht. Rond 2010 planten de ondernemers als erfafscheiding een aantal struiken met blauwe bessen. In 2014 besluit het echtpaar het aantal struiken uit te breiden en een tuinhuisje te plaatsen, met ruimte voor zitjes voor de langskomende fietsers en de mogelijkheid om blauwe bessen, blauwe bessenvlaai en andere producten van blauwe bessen te verkopen. 'We zijn op kleine schaal begonnen en bouwen de blauwe bessentak langzaam uit', aldus Van der Pas. Na koffie met blauwe bessenvlaai gaat de fietstocht weer terug naar de Proeftuin Randwijk, waar de fietstocht 's morgens is gestart. Hier zijn ook de fietsers op de 'normale' fietsen inmiddels aangekomen.

De Proeftuin

De Proeftuin is de centrale plaats in Nederland waar onafhankelijk en praktijkgericht innovatie en kennisontwikkeling voor de Nederlandse fruitteelt plaatsvindt. 'Het onderzoek op de Proeftuin richt zich op appels, peren, pruimen en kersen', vertelt Jan Peeters van de Proeftuin. Het onderzoek op de Proeftuin heeft veel sponsors vanuit het bedrijfsleven. Ook zijn inmiddels 280 fruittelers 'supporter' van de Proeftuin. De samenwerking tussen de Proeftuin en LTO Noord werd onderstreept door het onthullen van een sponsorbord door Wessel van Olst, fruitteler en bestuurslid van LTO Noord regio Oost.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer