Gert+Jan+Al+beheert+weidevogels+het+best+in+Laag+Holland
Nieuws
© Water, Land en Dijken/Wim Tijsen

Gert Jan Al beheert weidevogels het best in Laag Holland

De winnaar van de Gouden gruttopul 2017 is de melkveebedrijf van Gert Jan Al uit Krommeniedijk. Dit is het vijfde jaar dat deze trofee werd uitgereikt door de vrijwilligersraad van Water, Land & Dijken (WLD), het agrarisch collectief in het Noord-Hollandse Laag Holland.

Het bedrijf van Al doet al meer dan dertig jaar, op initiatief van vader Henk Al, aan actief weidevogelbeheer. De laatste tien jaar is het aantal nesten op het bedrijf ongeveer gelijk gebleven, terwijl bijna overal in ons land de aantallen weidevogels achteruitgegaan zijn.

Gert Jan Al noemde het winnen van de Gouden gruttopul een eer en bedankte de vrijwilligers die hem hielpen. 'Samen beschermen we de weidevogels', zegt Al Gert Jan. Hij greep de gelegenheid aan om op te merken dat een gezonde bedrijfsvoering samen kan gaan met meer oog voor meer biodiversiteit. Het zou in de toekomst mogelijk moeten zijn dat biodiversiteit iets opbrengt voor de agrarische ondernemer.

Stabiele weidevogelpopulatie

De goede resultaten van Al werden bereikt door onder meer de volgende vormen van beheer: gebruik van ruige mest, water in de greppels in het voorjaar, vroeg weiden en gefaseerd maaien. Doordat er geen kunstmest wordt gebruikt, blijft ook de grasmat bloem- en kruidenrijk, dus prima land voor opgroeiende kuikens.

De familie Al pacht ook land van Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer, waarnaar de kuikens kunnen uitwijken als er eventueel gemaaid gaat worden. De vrijwilligers zoeken in het voorjaar de nesten op en registreren deze. Daarmee zorgen ze voor een stabiele weidevogelpopulatie met behoud van een breed pallet van vijftien soorten, waaronder grutto, tureluur, kievit, veldleeuwerik en gele kwikstaart.

Eervolle vermelding

Het melkveebedrijf van Al was dit jaar voor de tweede keer genomineerd, en ging er nu met de hoofdprijs vandoor. Ook de bedrijven Smit-Krul uit de Mijzen en Wilco Bark uit Overleek waren genomineerd. Zij kregen een eervolle vermelding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer