Melkveehouder+start+petitie+tegen+zonnepark
Nieuws
© DEcAB

Melkveehouder start petitie tegen zonnepark

Melkveehouder Anke Edens-Tamminga uit Leeuwarden is samen met buurtgenoten een petitie gestart tegen 17 hectare zonneparken aan de noordkant van de Friese stad. Plannen zijn er voor zonnepark Westeinde en Zonnepark De Zwette.

Volgens Edens-Tamminga is een petitie 'Leeuwarden vrij-land. Houd Leeuwarden afslag Noord landelijk' de enige manier om de plannen nog te keren. 'Wanneer er geen draagvlak is voor de zonneparken, komen ze er ook niet, heeft de gemeente gezegd. Dat gebeurde ook bij het nabijgelegen Wirdum. Daar was ook geen draagvlak voor een zonnepark van 42 hectare en daarom heeft de gemeente dat plan afgeketst.'

Edens-Tamminga benadrukt niet tegen zonnepanelen te zijn, maar deze horen volgens haar op daken of delen van industriegebieden die niet worden gebruikt. 'Wanneer je de stad straks binnenrijdt, zie je een zee aan zonnepanelen op heel goede landbouwgrond. Dat land is er voor om mensen te voeden niet om elektriciteit te winnen', verklaart de melkveehouder.

Wegen

Naast het opofferen van de goede landbouwgrond, tasten de zonnepanelen volgens de melkveehouder ook het landschap aan. Iets wat niet gebeurt is met de aanleg van de weg om Leeuwarden. 'Daar is rekening gehouden met de dorpen, weilanden en boerderijen. De wegen liggen zoveel mogelijk op het niveau van de landelijke omgeving, zonder wallen er omheen en met respect voor het landschap.'

Samen met de buurgenoten heeft ze inmiddels 400 petities uitgedeeld aan buurtbewoners.

Petitie tekenen

Tot nu toe hebben zo'n zestig mensen de petitie getekend. 'Dat is een mooi aantal. We zijn net begonnen om meer bekendheid te geven aan de petitie via social media en internet.' De melkveehouder biedt de petitie op 17 november aan de gemeente Leeuwarden aan.

Anke Edens-Tamminga bouwde onlangs samen met haar vader Symen Tamminga de eerste koeientuin in Friesland.

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer