Brabantse+Statenleden+beoordelen+konijnenwelzijn
Nieuws
© adrie van der pals

Brabantse Statenleden beoordelen konijnenwelzijn

Een aantal Brabantse Statenleden van D66, VVD, PVDA en 50plus bezocht vrijdag het konijnenbedrijf van Piet Swolfs in Gilze. Ze wilden zelf zien hoe het daar met het konijnenwelzijn is gesteld.

De Statenleden bezochten het bedrijf op uitnodiging van de Dierenbescherming en LTO. Aanleiding daarvoor was de oproep van de Partij voor de Dieren in april om uitbreiding en nieuwvesting van konijnenbedrijven te verbieden.

Ook wil de partij konijnenhouders bij hun bedrijfsbegeleiding begeleiden. Deze oproep is echter niet in stemming gebracht.

Positief verrast

De Statenleden bleken verrast over de samenwerking tussen de Dierenbescherming en LTO Konijnenhouderij. Op het konijnenbedrijf bezochten ze de welzijnskooien voor voedsters, verplicht in ons land.

Daarnaast werden de vleeskonijnen bekeken. Zij worden hier in Parkhuisvesting gehouden. Op dit moment wordt 60 procent van alle vleeskonijnen in dit type huisvesting gehouden.

Voedsters in Park

De Dierenbescherming ziet ook graag voedsters in Parkhuisvesting. Vooralsnog is dit praktisch lastig uitvoerbaar. Een onderzoek in het kader van de publiek-private samenwerking (pps) naar dit systeem vindt plaats op het showcase-bedrijf van Gijsbert Jan en Paulina Slegh in Delwijnen.

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer