Boer+Rijnland+kan+blauwe+dienst+leveren
Achtergrond
© Pim Mul

Boer Rijnland kan blauwe dienst leveren

Met kleine en grote maatregelen van boeren en tuinders is de emissie van nutriënten naar het oppervlaktewater terug te dringen. Het project 'Boer Bewust Rijnland' stimuleert dit. Er wordt wel een wederdienst van de agrarische ondernemers gevraagd.

'Met deze solar-drinkbakken voor onze koeien kan ik voorkomen dat mijn koeien de kanten kapottrappen', zegt melkveehouder Harold Vlooswijk uit Papekop. Hij heeft al acht jaar ervaring met de bakken.

'Als koeien op dezelfde plek uit de sloot drinken, ontstaat er een baggerstrook. Via de strook lekken nutriënten weg naar het oppervlaktewater. Dat is te voorkomen. Bovendien heb je minder koeien in de sloot.' De melkveehouder had de 3.000 euro over voor een bak, zonder subsidie.

Stimuleringsmaatregelen

De solar-drinkbakken zijn een voorbeeld van de stimuleringsmaatregelen, waarmee volgens Projecten LTO Noord emissie is terug te dringen. Behalve voor drinkbakken is er subsidie beschikbaar voor opvangputten bij de mest- of voerplaats, overkappingen voor vaste mest en een reeks veegmachines.

Door de drinkbakken trappen de koeien de slootkanten niet kapot

Harold Vlooswijk, melkveehouder in Papekop

Het zijn investeringen die niet voor een hoger saldo van het bedrijf zorgen en daarom menen Stichting Gebiedscoördinatie Gouwe Wiericke, Coöperatie De Groene Klaver en de LTO Noord-afdelingen in het werkgebied dat een stimulans nodig is.

Inschrijven

Boeren en tuinders in het gebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland kunnen zich tot het einde van de maand inschrijven, maar er wordt wel een wederdienst verwacht.

Bonnie Vis is namens Projecten LTO Noord bij het project betrokken. 'De investeringen worden vergoed op de aanlegkosten en het onderhoud na, maar alleen voor melkveehouders die blauwe diensten als bijvoorbeeld ecologisch slootschonen leveren of willen leveren', licht zij toe. 'Van akkerbouwers wordt verwacht dat ze zich via cursussen twee dagdelen verdiepen in emissiebeperking.'

Wasplaats

Bij akkerbouwer Pleun van Woerden in Leimuiden stonden de plannen voor een wasplaats voor zijn veldspuit op een laag pitje, maar hij is blij dat er beweging in het project zit.
Van Woerden verwacht dat de eenvoudige wasplaats met een compoststrook ernaast tekortschiet voor zijn bedrijf. 'Je moet voldoende filtercapaciteit hebben, anders heeft het geen zin en kun je de spuit beter op het veld spoelen. Dat is nu net niet de bedoeling.'

Enig nadeel is dat de akkerbouwer ook land 'van huis' heeft. 'Als ik 15 kilometer verderop aan het spuiten ben, is het de vraag of het praktisch is om terug naar de wasplaats te rijden. Met zo'n wasplaats is toch milieuwinst te behalen en dat is een belangrijk doel. Misschien levert het ook een iets coulantere houding van de overheid op, wat het beschikbare middelenpakket betreft.'

Dat tegenover het ontvangen van de subsidie staat dat hij zich moet scholen in emissiebeperkende maatregelen, vindt Van Woerden geen probleem. 'Enkele dagdelen investeren in bijvoorbeeld een cursus emissiebeperking is natuurlijk prima. Zo'n wasplaats kost al gauw zo'n 3.000 tot 5.000 euro. Daar mag iets tegenover staan.'

'Lastig te meten'

Vlooswijk heeft de solar-drinkbakken zelf aangeschaft en er stond dus geen blauwe dienst als voorwaarde tegenover. Hij is overtuigd van het nut. 'Je ziet dat het water troebel wordt, als de dieren de slootkant kapottrappen. Meten van het effect is lastig, want een sloot staat altijd in verbinding met andere sloten.'

De melkveehouder plaatst de bakken zo dat de koeien er niet achterlangs lopen. 'De drinkbak staat bij de sloot, want daar komt het water vandaan. Als ze er niet omheen lopen, trappen ze de slang niet kapot.'

Tweede drinkbak

Een drinkbak is volgens Vlooswijk goed voor 35 tot 40 koeien. 'Er gaat 900 liter in.' Samen met zijn vrouw Harriët melkt hij 40 koeien. Toch schafte hij vier jaar na de eerste drinkbak nog een tweede aan. 'Beweiden is intensief op mijn bedrijf en ik verhuis de koeien wel eens. Dan is het makkelijk als ik de drinkbak niet mee hoef te verhuizen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer