'Voordelen organische stof niet vanzelfsprekend'

De voordelen van organische stof voor de gewasproductie in de akkerbouw zijn niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een proefschrift van Renske Hijbeek van Wageningen University & Research, die op 4 oktober promoveert.

%27Voordelen+organische+stof+niet+vanzelfsprekend%27
© Nieuwe Oogst

Haar bevindingen zijn gebaseerd op resultaten van twintig langetermijnexperimenten en enquêtes onder meer dan duizend boeren. De experimenten laten zien dat opbrengsten kunnen profiteren van organische stof, maar dat dit niet als logisch kan worden aangenomen.

Hijbeek heeft onder andere veel langjarige proeven geanalyseerd en een grote survey onder boeren gehouden, onder wie veel Nederlandse boeren. Dit laat zien dat de akkerbouw in Europa baat kan hebben bij het gebruik van organische meststoffen, vooral op erg zandige gronden, een nat klimaat of bij knol- en wortelgewassen.

Maar de voordelen van organische meststoffen gelden niet overal, zo laat het onderzoek zien. Vergeleken met het gebruik van alleen minerale meststof verhoogde bij gebruik van organische stof (zoals dierlijke mest of gewasresiduen) de gemiddelde opbrengst niet.

Hogere onkruiddruk

Uit de boerenenquêtes blijkt dat gebruik van biologische meststoffen kan leiden tot een verbeterde bodemkwaliteit enerzijds, maar anderzijds tot hogere druk van onkruid, ziekten en/of plagen. De financiële consequenties kunnen daardoor negatief uitpakken.

Recentelijk is er veel aandacht voor de mogelijke rol van organische stof in relatie tot klimaatverandering en het verbeteren van de voedselzekerheid. Met haar proefschrift wil Hijbeek bijdragen aan een beter begrip van de relatie tussen organische stof in de bodem en gewasproductie in Europa.

Voordelen

Als Europees beleid maatschappelijke voordelen van organische stof (bijvoorbeeld koolstofopslag of behoud biodiversiteit) wil afstemmen met voordelen voor gewasproductie, moet er aandacht worden besteed aan gebieden met extreme of zware milieuomstandigheden, of teeltsystemen met meer gespecialiseerde of tuinbouwgewassen dan granen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer