LTO-NOP verwacht dat marktklap fipronil nog komt

Hoewel de fipronilaffaire nog geen effect lijkt te hebben op de aanvoer en de prijsvorming van eieren, lijkt de grote klap nog te komen. Dat verwacht Hugo Bens, voorzitter van de Kring Leg van LTO-NOP.

LTO%2DNOP+verwacht+dat+marktklap+fipronil+nog+komt
© Nieuwe Oogst

Supermarkten hebben met de verkoop van eieren in de derde week van augustus 3 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van nieuwe transactiedata van supermarkten. Daarmee komt het niveau van de weekomzet weer uit rond het niveau van voor de ontdekking van fipronil in sommige eieren.

Het CBS maakt een berekening ten opzichte van de weekomzet in week 1 van dit jaar en stelt die week op 100 procent. In week 31, de eerste week van augustus, vlak nadat de fipronilaffaire bekend werd, daalde de afzet van 97,4 procent in de week ervoor naar 57,4 procent.

Licht herstel

In de week daarop ontstond een licht herstel naar 84,1 procent en in de derde week van augustus was deze alweer 99,1 procent. Daarmee lag die omzet 3 procent hoger dan in dezelfde week in 2016. Uit deze cijfers is niet op te maken hoe het herstel verloopt bij de eierproducenten, omdat er ook eieren uit het buitenland worden gehaald.

Bedrijven die nu zijn getroffen, krijgen straks een tweede klap te verwerken, temeer omdat zij bij de goede eierprijzen van nu niet kunnen leveren

Hugo Bens, voorzitter Kring Leg van LTO-NOP

Bens noemt de huidige markt redelijk goed. Toch verwacht hij dat het imago een flinke schade heeft opgelopen. 'Zeker wanneer blijkt dat het probleem groter is dan alleen in Nederland, krijgt het imago van het ei een flinke tik.'

Internationale schade

De pluimveehouderijvoorman benadrukt dat de internationale schade voor het Nederlands ei groot kan zijn. 'Een aantal weken geleden hadden Duitse supermarkten het Nederlandse ei niet nodig. Dat is voor een aantal Duitse supermarkten nog steeds zo. Andere partijen zijn hierin gesprongen. Zij hebben nieuwe contracten afgesloten.'

De positieve tendens komt mede doordat een aantal bedrijven is geblokkeerd. Het eieraanbod is daardoor in Nederland 10 tot 15 procent lager. 'Ik ben benieuwd wat er gebeurt wanneer we straks weer op het oude productieniveau zitten.'

Twee jaar

Bens verwacht dat dit langer dan één jaar zal duren. 'Bij de vogelgriep in 2003 kwam dit effect na ruim een jaar, bij de varkenspest van begin 1997 ging het eind 1998 mis. Bedrijven die nu zijn getroffen, krijgen straks een tweede klap te verwerken, temeer omdat zij bij de goede eierprijzen van nu niet kunnen leveren. De totale schade van fipronil is pas over twee jaar bekend.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer