Stappen richting een betere ketenpositie

Vorig jaar schreef ik hier dat de waardeverdeling in de keten wat ons betreft eerlijker moet en dat het Europees Parlement zich daar sterk voor maakt.

Stappen+richting+een+betere+ketenpositie
© Nieuwe Oogst

Nu kunnen we melden dat er bij de Europese Commissie schot in de zaak komt, door in de eerste plaats iets te gaan doen aan oneerlijke handelspraktijken.

Tegelijkertijd kijkt de Europese Commissie naar markttransparantie en mogelijkheden voor 'value sharing'-overeenkomsten in de keten, zoals in de suikersector reeds mogelijk is.

De Commissie licht toe dat uit eerdere onderzoeken al bleek dat maar liefst 96 procent van de respondenten vindt dat een betere ketenpositie van boeren een doel van het landbouwbeleid zou moeten zijn. Een sterk ondersteunend signaal voor actie.

Sinds half augustus is de publieke raadpleging opengesteld. Een greep uit de vragen: Vindt u eenzijdige wijzigingen in contracten een oneerlijke handelspraktijk? Of last minute afbestellingen van bederfelijke producten? Iedereen kan meedoen tot november via de website www.ec.europa.eu.

Tijdens de zomermaanden deed de Europese Commissie vast een verkennend 'impact assessment'. De opties, van vrijwillige aanpak tot aan wetgeving en combinaties daarvan, staan nog open.

Bladerend door de inzendingen is er een grote diversiteit aan reacties te zien. Zo is de Britse National Farmers Union voorstander van minimum framework wetgeving op Europees niveau. Ze zijn teleurgesteld in de vrijwillige initiatieven.

Het Supply Chain Initiative ondernam bijvoorbeeld geen actie toen supermarktorganisatie en ondertekenaar van het initiatief Tesco de goede handelspraktijken niet naleefde.

De Belgische Boerenbond zegt in haar inzending overigens dat 87 procent van de land- en tuinbouwers met oneerlijke handelspraktijken werd geconfronteerd. Dat doet bij ons de vraag rijzen of in Nederland het percentage zoveel lager ligt of dat de respons op eerdere enquêtes wellicht een onvolledig beeld schetste?

Hoe het ook zij, als u als agrariër wel eens te maken heeft met oneerlijke praktijken, of bijvoorbeeld meer ruimte wilt voor afspraken over value sharing in de keten, dan is nu het moment om dit via bovengenoemde link bij beleidsmakers in Brussel op tafel te leggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer