CTGB komt terug op het goede spoor

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) werkt heel wat efficiënter dan enkele jaren geleden en schrijft ook weer zwarte cijfers. Staatssecretaris Martijn van Dam meldt dat aan de Tweede Kamer.

CTGB+komt+terug+op+het+goede+spoor
© Han Reindsen

Van Dam baseert zijn conclusie op een onderzoek van de Galan Groep naar het functioneren van het CTGB. Het onderzoek richtte zich op de periode van 2012 tot en met 2015.

De onderzoekers rapporteren dat 'zichtbaar resultaat' is geboekt bij een snellere behandeling van toelatingsaanvragen. Tegelijk is nog een verdere verbeterslag nodig om de wettelijke termijnen te realiseren.

Kwaliteit is goed

De kwaliteit van de beoordelingen is goed. Dat oordeel wordt bevestigd door een internationale visitatiecommissie. Het CTGB doet het beter dan veel andere toelatingsorganen in de EU.

De klanttevredenheid over het werk van het CTGB is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Wanneer de behandeltijd van aanvragen de komende tijd verder wordt teruggebracht, kan die tevredenheid nog verder stijgen.

In de schulden

In 2014 boekte het CTGB voor het eerst een fors negatief resultaat. Het leidde er toe dat eind 2015 het eigen vermogen helemaal op was op en de organisatie zich in de schulden moest steken.

Een verbeterplan heeft daar verandering in gebracht. Onder meer door het beter inrichten van werkprocessen worden nu weer zwarte cijfers geschreven. Volgend jaar kan er weer sprake zijn van een positief eigen vermogen.

Staatssecretaris Van Dam toont zich tevreden over deze ontwikkelingen. Hij voegt er wel aan toe dat verdere actie nodig is en dat daar 'voortvarend en planmatig' aan gewerkt moet worden door het CTGB.

Hoge overheadkosten

Hij laat zich niet uit over de conclusie van de onderzoekers dat de overheadkosten van het CTGB, vergeleken met organisaties als het RIVM, met 28 procent wel erg hoog zijn. Die zouden teruggebracht kunnen worden naar zo'n 20 procent.

In een reactie op die constatering heeft het CTGB laten weten dat een vergelijking met andere diensten niet zo makkelijk is te maken. De organisatie kondigt geen maatregelen aan om de overheadkosten omlaag te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer