Twaalf+wijnen+krijgen+goud
Nieuws
© William

Twaalf wijnen krijgen goud

Twaalf wijnen hebben tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017 een gouden medaille gewonnen.

Vijf wijnen van wijngaard Betuws Wijndomein in Erichem, twee van Wijndomein St. Martinus in Vijlen, één van Domein tussen Rug en Rijn in het Utrechtse Elst, één van Domaine de Brabantse Wal - Onze Wijngaard in Ossendrecht, één van Domein Crutzberg in Sint-Truiden (België), één van Wijngoed Montferland in Gendringen en één van Wijndomein Kitsberg in Heers (België) vielen in de prijzen.

Daarnaast zijn nog enkele tientallen zilveren en bronzen medailles uitgereikt tijdens de keuring.

Weinbauamt

De Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats, waarbij wijnen van Belgische en Nederlandse wijngaarden worden gekeurd. De keuring wordt georganiseerd door Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) en werd dit jaar bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse gehouden. De uitreiking van de prijzen was dit weekeinde in Buren.

Dit jaar nam een recordaantal wijngaarden deel aan de keuring. Tien Belgische wijngaarden hadden zich ingeschreven met 42 wijnen en 45 Nederlandse wijngaarden dongen met 167 wijnen mee naar de prijzen. Het merendeel van de deelnemende wijnen was wit (145). Het aantal rode was 39 en 27 rosé wijnen deden mee. De wijngaarden zonden met 183 vooral stille wijnen in. Het aantal mousserende wijnen was twintig en zes parel wijnen waren ingebracht voor de keuring. Het oogstjaar voor de hoofdmoot was 2016. De oudste wijn kwam van het jaar 2011.

Oorkonde

Bij de de keuring wordt een puntensysteem van 0 tot 5 gehanteerd, waarbij 0 de laagste en 5 de hoogste score weergeeft. Een gouden medaille krijgen wijnen die 4,5 tot 5 punten krijgen, zilver kent de jury toe bij een score van 4 tot 4,5 en 3,5 tot 4 is goed voor brons. Winnaar van een medaille krijgt een oorkonde. Tevens kan hij of zij een medaillesticker of WIN-keurzegel op de flessen plakken. In september organiseert WIN een bijeenkomst om vinologen met de prijswinnende wijnen kennis te laten maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer