Staat+gaat+ook+in+beroep+tegen+laatste+fosfaatuitspraken
Nieuws
© Dirk Hol

Staat gaat ook in beroep tegen laatste fosfaatuitspraken

De staat gaat ook in hoger beroep tegen de uitspraken van 9 en 16 augustus over fosfaatreductieplan. Zo'n vierhonderd melkveehouders werden door de Haagse rechter in het gelijk gesteld en vallen buiten de fosfaatregeling van dit jaar.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vrijdag in zijn brief over het fosfaatreductieplan aan de Tweede Kamer. De rechter oordeelde dat het fosfaatreductieplan voor de melkveehouders die de 'lichte toets' van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben doorstaan of alsnog doorstaan buiten werking moet blijven.

'De staat zal ook tegen deze uitspraak hoger beroep aantekenen om redenen die ook de aanleiding hebben gegeven om tegen de uitspraak in de eerste ronde kort gedingen op te komen', aldus Van Dam.

Aanvechtbaar

De staatssecretaris vindt het oordeel van de rechter 'aanvechtbaar', net als de uitspraak van 4 mei waarbij vijf melkveehouders in het gelijk werden gesteld. 'Ik meen dat de voorzieningenrechter met zijn oordeel te veel getreden is in de ruime beoordelingsvrijheid die de overheid op dit punt heeft', schrijft hij.

'Daarbij komt dat de regeling in mijn optiek voor alle melkveehouders voorzienbaar was, ook voor eisers. Verder ben ik er niet van overtuigd dat in alle aan de voorzieningenrechter voorgelegde gevallen sprake was van onomkeerbare financieringsverplichtingen, die – als gevolg van de regeling – niet zouden kunnen worden nagekomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer