Samengeknepen billen door fipronil

'De legsector wacht met samengeknepen billen af, hoe de fipronil-zaak zich verder gaat ontwikkelen', zegt Hugo Bens, voorzitter van de Kring Leg van LTO-NOP. 'De consequenties kunnen vergaand zijn. De zorgen zijn enorm.'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeert sinds woensdag alle Nederlandse bedrijven die sinds 1 januari met het bloedluisbestrijdingsbedrijf ChickFriend uit Barneveld. Het gaat waarschijnlijk om ongeveer tweehonderd bedrijven.

Vorige week deed de NVWA dat ook al met zeven andere leghenbedrijven, nadat daar daadwerkelijk fipronil in de eieren was aangetroffen. Ook deze bedrijven werkten met het middel Dega-16 van ChickFriend. Het vermoeden bestaat dat in dit bloedluisbestrijdingsmiddel fipronil zit, terwijl dit middel niet is toegestaan in de pluimveehouderij.

Consumptie

Inspecteurs nemen bij de bedrijven monsters van eieren, leghennen en mest. Wanneer er in deze monsters geen fipronil wordt aangetroffen, geeft NVWA de bedrijven weer vrij.

Als de geteste eieren een gehalte hebben boven de maximale residulimiet van 0,005 milligram per kilo, mogen de eieren niet meer worden afgezet voor humane consumptie; daaronder is dat geen probleem.

Bens geeft aan dat fipronil sowieso voorkomt in eieren en andere voedingsmiddelen, zij het in minimale concentraties. 'Vergelijk het met dioxine in melk. Pas bij hogere concentraties is er sprake van gevaar voor de volksgezondheid.'

Consequenties

Mocht daar inderdaad sprake van zijn, dan zijn de consequenties voor bedrijven niet te overzien. Het zou kunnen leiden tot het ruimen van bedrijven, omdat fipronil niet uit het bedrijf verwijderd kan worden. Het wordt opgeslagen in het buikvet van de hennen en het zit in de mest. Onduidelijk is wie er voor de kosten van ruiming opdraait.

Op dit moment gaat het nog om bedrijven die sinds 1 januari het gewraakte middel hebben gebruikt. Het middel is echter al anderhalf jaar op de markt. 'Mocht fipronil in ongewenste concentraties voorkomen worden, dan kan NVWA ook verder kijken', vreest Bens, die onder de betrokken bedrijven relatief veel biologische bedrijven vermoedt.

Natuurlijke bestanddelen

'ChickFriend zit op de Veluwe. Daar zitten veel biologische bedrijven die diensten van het bedrijf afnemen. In het gebruikte middel zat Dega-16, dat menthol, eucalyptus en etherische oliën bevat. Dat zijn natuurlijke bestanddelen. Je verwacht dan geen fipronil.'

ChickFriend is IKB-gecertificeerd voor schoonmaken, reinigen en ontsmetten, niet voor ongediertebestrijding. 'Op hun bedrijfsbusjes staat wel met grote letters IKB', zegt Bens. 'Dat is dus niet het hele verhaal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer