Extra geld voor onderhoud stolpen Schermer

De gemeenteraad van Alkmaar stelt met ingang van 2018 extra geld beschikbaar voor onderhoud aan stolpen in Schermer. Het agrarisch erfgoed in Schermer is bijzonder en er wordt zuinig mee omgesprongen, stelt de gemeente.

Extra+geld+voor+onderhoud+stolpen+Schermer
© Bert Hartman

Om eigenaren van stolpen te ondersteunen bij het onderhoud is het subsidiebudget aangevuld. Het is dan wel noodzakelijk dat de stolp staat geregistreerd als gemeentelijk monument, wat een beschermde status inhoudt.

Subsidieregeling

Stolpen die op de gemeentelijke monumentenlijst staan, komen in aanmerking voor de bijhorende subsidieregeling van jaarlijks maximaal 6.000 euro en maximaal 12.000 euro voor cascoherstel.

Ongeveer honderd stolpen komen in aanmerking voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Wethouder Anjo van de Ven (OPA): 'Nu de gemeenteraad extra geld beschikbaar stelt voor het restaureren van deze omvangrijke monumenten, hoop ik dat veel eigenaren besluiten om hun pand aan te laten merken als gemeentelijk monument.'

Toekomstige generaties

Volgens Van de Ven deelt de gemeente in dat geval graag mee in de kosten voor onderhoud, 'want de Schermerstolpen zijn het meer dan waard om te behouden voor toekomstige generaties'.

Vooruitlopend op de aanmelding en selectie is een eerste waardering gemaakt aan de hand van een puntentelling. Dit is een aanzet voor een uitgebreidere omschrijving, die nodig is voor de onderbouwing om stolpen op de lijst te plaatsen. Een deskundige komt na aanmelding ter plaatse beoordelen of de stolp wel of niet in aanmerking komt voor de gemeentelijke monumentenlijst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer