Restauratie+Friese+monumentale+boerderijen+loopt+achter
Achtergrond
© Persbureau Noordoost, Heerenve

Restauratie Friese monumentale boerderijen loopt achter

Provincie Fryslân trekt dit jaar voor het eerst 250.000 euro uit voor restauratie van monumentale boerderijen die in agrarisch gebruik zijn. In vergelijking met andere rijksmonumenten loopt de restauratie van boerderijen achter, blijkt uit onderzoek van de provincie en de Monumentenwacht.

Voor restauratie van alle rijksmonumenten in Friesland is 2,2 miljoen euro beschikbaar. Friesland telt 226 rijksmonumentale boerderijen in agrarisch gebruik.

Uit de eerste gegevens van de MonumentenMonitor blijkt dat in vergelijking met andere monumenten de restauratie van boerderijen achterloopt, geeft beleidsmedewerker erfgoed Kees van Stralen aan.

Van ruim een derde, zo'n 37 procent van de rijksmonumentale boerderijen is de toestand matig tot slecht. Voor het casco is dit in 32 procent van de gevallen het geval. Vergeleken met het gemiddelde van monumentale niet-woningen als molens, kerken en gemalen is dit respectievelijk 25 en 17 procent.

Twee aanvragen

Bovendien zijn er maar weinig boeren die een aanvraag voor subsidie om te restaureren indienen. Van Stralen geeft het aan dat jaarlijks ongeveer twee boeren een aanvraag indienen. 'De meeste boeren zien restauratie niet als kernactiviteit, zij investeren liever in productie, dat rendeert meer.'

In samenspraak met de Monumentenwacht heeft de provincie daarom een aparte categorie in het leven geroepen.

'Wij willen dat er meer zekerheid voor boeren komt. Dat als zij een aanvraag indienen de kans redelijk zeker is dat het plan gehonoreerd wordt. We krijgen jaarlijks zo'n veertig aanvragen binnen, waarvan we maar de helft kunnen honoreren. Dat risico is voor boeren te groot', ervaart Van Stralen.

Van 18 tot en met 25 september kunnen boeren met een monumentale boerderij een aanvraag indienen. Boeren die boerderijen hebben die geen rijksmonument zijn maar wel gemeentelijk monument of karakteristiek op grond van een bestemmingsplan of de provinciale cultuurhistorische kaart kunnen ook een subsidieaanvraag indienen maar hebben geen speciaal budget, geeft Van Stralen aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer