'Wintergarten voor vleeskuikens, zoals die bedoeld is'

Albert en Wendy Koekoek uit het Drentse Kerkenveld investeerden in wintergartens met een lichtdoorlatend dak. In de zomer van 2016 namen zij die in gebruik. Het bedrijf kon daardoor groeien naar 64.000 kuikens.

%27Wintergarten+voor+vleeskuikens%2C+zoals+die+bedoeld+is%27
© ID Agro

Normaal komt de lichtinval in de wintergarten via het windbreekbaas in de zijgevel. Bij de famile Koekoek, die naast vleeskuikens 160 melkkoeien hebben, komt het licht vooral via het lichtdoorlatende én geïsoleerde dak binnen.

'Dit biedt binnen een ongekend heldere omgeving voor de vleeskuikens. Een wintergarten voor vleeskuikens, zoals die bedoeld is', zegt Marco Noordman van ID Agro. Het bedrijf uit Lemelerveld tekende voor het ontwerp. 'Terwijl het dak en het gehele gebouw van buiten volledig antraciet/zwart is.'

Licht doorlatende wol

Het dak bestaat uit twee kunststof membranen met daartussen een isolatielaag van licht doorlatende wol. Dit product genaamd Isofuse is ontwikkeld door ID Agro als dakmembraan voor geïsoleerde stallen waar wel lichtinval gewenst is.

Noordman: 'De wintergartens van de familie Koekoek is een nieuwe toepassing.' De dikte van de isolatie en daarmee de hoeveelheid lichttransmissie kan naar wens worden aangepast. De wintergartens zijn in oppervlakte op de bestaande stallen afgestemd en zijn daar door alle drie verschillend in maatvoering.

Opvallend is dat de staalconstructie van de wintergartens aangrijpt op de bestaande spanten waarbij gezorgd is voor voldoende vrije doorrijhoogte. Bovendien zorgen de aluminium goten van de wintergarten ook voor de afvoer van het regenwater van het bestaande dak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer