Verse groente gaat grif over Duitse toonbank

De verkoop van verse groente in Duitsland bereikte in de eerste vijf maanden van dit jaar een top. Dat blijkt uit cijfers van het Duits agrarisch marktbureau AMI.

Verse+groente+gaat+grif+over+Duitse+toonbank
© Twan Wiermans

Duitse huishoudens kochten van januari tot en met mei 1.256.000 ton verse groenten. Volgens AMI werd er de afgelopen zes jaar niet zo veel verkocht als in dit jaar. Ten opzichte van 2016 steeg de afzet met 1,4 procent ofwel 17.000 ton. Gemiddeld schafte een huishouden in de Bondsrepubliek 31,3 kilo verse groente aan, tonen de marktcijfers van AMI aan.

De verkoop van alle groentesoorten zat in de plus, met uitzondering van vruchtgroenten. Daarvan ging zo'n 10.000 ton minder over de toonbank. Bladsla, asperges en kool stuwden de groenteverkoop in Duitsland op, meldt AMI. Met name bloemkool ging in het voorjaar grif over de toonbank.

Paddenstoelen

Het marktbureau in Bonn signaleert dat de paddenstoelenafzet al jaren in de lift zit. Vijf jaar geleden was het aandeel in de totale groenteverkoop nog 2 procent, dit jaar is de inbreng geklommen naar 2,4 procent. Kastanjechampignons en speciale paddenstoelensoorten vinden gretig aftrek bij de Duitse consument.

Eveneens winnen verse kruiden aan populariteit bij Duitse huishoudens. Volgens AMI is de verkoop van deze productgroep met 75 procent gestegen ten opzichte van 2013.

Vruchtgroenten

Ondanks dat de verkoop ervan daalde, vormen vruchtgroenten nog steeds de hoofdmoot van de groenteafzet in Duitsland. Hiervan werd in de eerste vijf maanden van dit jaar 454.000 ton verkocht, wat overeenkomt met ruim een derde van de totale groenteaankoop van de Duitse huishoudens.

Na de vruchtgroenten komen de wortelgewassen met een afzet van 221.000 ton, koolsoorten (138.000 ton) en bladgroenten (109.000 ton). De groenten die onder het kopje 'overige' vallen waren goed voor een verkoop van 334.000 ton.

Volgens AMI werkten een ruim aanbod (uit Spanje) en lage prijzen mee aan de recordverkoop in de eerste vijf maanden van 2017.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer