Brussel verlengt boycotsteun voor fruittelers

Brussel heeft de steunmaatregelen voor de fruitteelt naar aanleiding van de Russische boycot met een jaar verlengd.

Brussel+verlengt+boycotsteun+voor+fruittelers
© VidiPhoto

De Europese Commissie heeft 70 miljoen euro uitgetrokken als vangnet voor fruittelers die door de boycot geen afzetmarkt voor hun producten kunnen vinden. De maximum hoeveelheid fruit die in aanmerking komt voor de steun is 165.835 ton. Appels, peren, pruimen, citrusvruchten, perziken en nectarines vallen onder de regeling.

Voedselbanken

Brussel vergoedt Europese fruitproducenten die er voor kiezen hun overtollige producten aan bijvoorbeeld liefdadigheidsinstellingen (zoals voedselbanken) of scholen te geven of het fruit weg te doen voor compostering of diervoeder. In het eerste geval is de vergoeding hoger dan wanneer het fruit wordt gecomposteerd, groen geoogst of helemaal niet wordt geoogst.

Voor Nederland gelden de steunmaatregelen voor maximaal 5.865 ton appels en peren. Polen en België zijn de landen die bij deze fruitsoorten het meest gebruik kunnen maken van de steun: voor Polen ligt de volumegrens op 75.565 ton en voor België op 21.845 ton. De nieuwe regeling loopt tot eind juni 2018.

Groente

Eerder was er ook financiële ondersteuning voor groente. Deze is gestopt. 'Uit regelmatige monitoring en beoordeling van de markt is gebleken dat de marktsituatie voor groentegewassen is verbeterd. Voor het grootste deel van de door het Russische invoerverbod getroffen productie zijn alternatieve afzetmarkten gevonden en zijn de marktprijzen gestabiliseerd', aldus de commissie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer