Beheerplan+Rijntakken+deugt+niet+volgens+LTO+Noord
Nieuws
© Ruben Meijerink

Beheerplan Rijntakken deugt niet volgens LTO Noord

LTO Noord heeft bezwaar tegen het aanwijzen van leefgebieden in het Natura 2000-gebied Rijntakken.

Volgens de organisatie heeft de introductie van de voor stikstof gevoelige leefgebieden zeer grote gevolgen voor de beoordeling van de vergunningaanvragen in het kader van de wet Natuurbeheer.

Via de voorgestelde aanpak van provincie Gelderland worden het voorkomen vogelsoorten als scholekster en kievit leidend bij het aanvragen van bouwvergunningen door boeren. Deze leefgebieden omvatten nagenoeg het gehele Rijntakkengebied waardoor bedrijfsontwikkeling alleen nog maar kan ten koste van relatief veel ontwikkelingsruimte in het PAS rekenmodel.

Zienswijze

Toetsing moet beperkt blijven tot alleen de Habitatrichtlijngebieden, dus houden zoals het nu is, schrijft LTO Noord in een zienswijze op het beheerplan. 'Binnen deze gebieden worden maatregelen genomen voor de ontwikkeling van bepaalde (voor stikstof gevoelige) habitattypen. Alleen daar zou dan op moeten worden getoetst, en daarbuiten niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  34° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
Meer weer