RT+Respiro+bandhark+mist+nog+breedte
Achtergrond
© Han Reindsen

RT Respiro bandhark mist nog breedte

De RT Respiro bandhark levert mooi werk en een schoner gewas. Echt enthousiast waren de boeren tijdens een demonstratie niet. Met een werkbreedte van 3 meter is de capaciteit beperkt, ook bij een rijsnelheid van 22 kilometer per uur.

De verrichtingen van de RT Respiro bandhark waren vorige week donderdag te zien tijdens een graslanddemodag van Duport in Dedemsvaart. Tijdens de demo was het complete programma op het gebied van maaien, schudden, harken, oprapen en bemesten te zien.

De RT Respiro bandhark is gemaakt door de Oostenrijkse fabrikant Reiter en heeft een vernieuwende manier van zwadafleg. In plaats van traditionele harktanden legt de RT Respiro bandhark het gewas via een transportband in het zwad. Een kleine pick-up raapt het gewas op.

Grondresten

Met een rotorhark legt het gewas een lage weg af met daardoor kans op grondresten in het zwad. De RT Respiro bandhark raapt het gewas gelijk op, waardoor er minder kans is op vervuiling van het gewas. De hark zorgt daardoor voor schoner voer met een lager ruwasgehalte.

Fabrikant Reiter werkt aan een bredere versie van de bandhark

Arie Dunnewind van Duport

Arie Dunnewind van Duport: 'Met de RT Respiro bandhark is een gemiddelde snelheid van 22 kilometer per uur mogelijk en maximaal 28 kilometer per uur. We tonen hier de eerste 3 meter brede versie. Fabrikant Reiter werkt aan een bredere versie.'

Twee rotorharken

Duport toonde twee rotorharken. Als eerste de Pöttinger TOP 962 met een werkbreedte van 9,60 meter. Door de uithefhoogte van 43 centimeter is de hark ook geschikt voor het keren van stro.

De Pöttinger 1252 C S-line, met een werkbreedte van 12,30 meter, is een hybridehark. De voorste elementen zijn hydraulisch aangedreven, de achterste mechanisch. De hark heeft hydraulische hoogteverstelling.

Maaien

Voederwinning begint met maaien. Bijvoorbeeld met de Novicat 301 frontmaaier in combinatie met de Novicat 352 achtermaaier. 'De frontmaaier heeft de laagste bodemdruk in de markt, maait licht en gebruikt weinig brandstof', zegt Dunnewind.

De triple-maaier Novacat A10 heeft dezelfde frontmaaier. De maaiers aan de achterkant kunnen 40 centimeter schuiven voor minder overlap. De werkbreedte varieert van 8,80 tot 10 meter. De maaier is in transportstand weg te zetten.

Triple-maaier

De Novacat S10 is een eenvoudige triple-maaier met een werkbreedte van 9,50 meter zonder kneuzer. De maaicombinatie heeft een capaciteit tot 13 hectare per uur. Ook deze maaier heeft een lage bodemdruk.

Duport toonde in Dedemsvaart twee schudders: de gedragen Pöttinger Hit 8.91 (werkbreedte 9 meter) en de getrokken Pöttinger Hit 12.14T (werkbreedte 13 meter). Beide machines hebben bijzonder gebogen tandarmen en tanden die niet in de grond prikken.

Na het maaien, schudden en harken moet het gras worden opgeraapt. 'Van alle twee opraapwagens die in de wereld zijn verkocht, is er één van Pöttinger. Pöttinger heeft een marktaandeel van 50 procent', zegt Dunnewind.

Opraapwagen

De eerste opraapwagen die werd getoond, was de Pöttinger Torro Combiline 6510 L met een inhoud van 35,5 kuub en een 2 meter brede pick-up. De wagen heeft 45 messen en een Autocut automatisch messenslijpsysteem.

De Pöttinger Jumbo Combiline 7210 D heeft een inhoud van 40 kuub en een 2,36 meter brede pick-up. De opraapwagen heeft doseerwalsen waardoor de kuil snel vlak is en snel met vastrijden kan worden begonnen. De wagen is van loonbedrijf Jansen in Wijhe en is voorzien van weegsensoren en een NIR-sensor. Daarmee zijn opbrengstkaarten met eiwitproductie te maken.

Bemesten

Naast de voederwinningsmachines toonde Duport vier machines voor het bemesten. Drie Duport pomptankwagens met zodebemesters en de Duport Liquiliser 8500. De Liquiliser is ontwikkeld voor het nauwkeurig injecteren van hoogwaardige vloeibare kunstmeststoffen. Door middel van sectieafsluiting (vijf secties) is precies te bemesten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer