Melkveestal combinatie van verbouw met nieuwbouw

De Oost-Brabantse familie Buis combineert verbouw met nieuwbouw. Zoals een nieuw dak op bestaande spanten en nieuwe koematrassen in vijf jaar oude ligboxen.

Melkveestal+combinatie+van+verbouw+met+nieuwbouw
© Michiel Elands

Het jongvee van de familie Buis uit Someren staat op 2,5 kilometer van de boerderij in een huurstal. Niet ideaal, want Bernard Buis heeft een aantal operaties aan zijn voet ondergaan. Ook is de uitval van pinken op afstand groter, omdat hij problemen in de stal minder snel opmerkt.

Bernard Buis (54) en zijn vrouw Patricia Buis-Iven (47) hebben tegelijkertijd één ambitie: doorboeren tot hun pensioen. Stoppen is volgens Patricia Buis geen optie, 'omdat Bernard doodongelukkig zal worden als hij geen boer meer is'.

Geen opvolger

Tegelijkertijd is de financiële ruimte beperkt, mede omdat geen van de vijf kinderen uit dit samengestelde gezin het bedrijf gaat overnemen. Bernard Buis: 'Ik kan investeringen doen voor een jaar of vijftien en niet meer voor veertig jaar.' Zijn vrouw voegt toe: 'En we willen onder alle omstandigheden blijven boeren, ook met melkprijzen van 24 cent.'

We geloven niet in een wegwerpmaatschappij

Bernard Buis, melkveehouder in Someren

De oplossing is een 'nieuwe' stal, gebouwd met tweedehandsmaterialen, met een combinatie van bestaande wanden en spanten en een nieuw gedeelte. De inrichting wordt een mengeling van oud en nieuw, met ligboxen die Bernard Buis in Friesland op de kop heeft getikt.

Schoonmaken

'Voor een derde van de nieuwprijs', zegt de melkveehouder, als hij zijn verzameling achter de stal laat zien. 'Een kwestie van goed schoonmaken. Op sites als Markplaats en FrieslandCampina zijn volop materialen te vinden. Daarnaast krijgen we tips over boeren die stoppen.'

In de huidige stierenstal uit 1988 laat Buis zien wat hij eerder aan de keukentafel met behulp van de tekeningen heeft uitgelegd. De stal wordt 3 meter breder; hij wil de huidige spanten verlengen en extra ondersteunen.

Haalbaar budget

'Een kwestie van schroeven losdraaien en een tussenstuk plaatsen. Uiteindelijk willen we met een haalbaar budget de klus klaren. Sommige investeringen moet ik gewoon doen door de nieuwe regelgeving, zoals nieuwe emissiearme vloeren.' Patricia Buis waakt ervoor dat de inrichting geen 'samengeraapt zooitje' wordt.

Het verbouwen van een bestaande stal blijft een uitzondering op de regel. Vooral de onderbouw – de mestput, de vloeren en het metselwerk – blijken zelden geschikt voor een tweede leven, stelt DLV Advies.

Extra tijd

Daarnaast kost duurzaam bouwen extra tijd en zijn aannemers niet happig op een verbouwklus in plaats van nieuwbouw. Ook laten nieuwe wensen en eisen zich moeilijk inpassen in een bestaand bouwplan.

Tegelijkertijd groeit de wens onder veehouders om duurzaam te bouwen vanwege kostenbesparingen en een duurzame bedrijfsvoering. 'Ik vind dat de melkveehouderij al goede stappen zet met systeembouw', zegt Bernard Buis. 'De tijd dat we een melkveestal als verloren beschouwen, is voorbij.'

Financiering

Door de fosfaatreductie zijn banken bovendien terughoudend met financiering voor melkveestallen. Buis moest zelfs een motivatie schrijven, waarin hij zijn wens om door te boeren combineerde met de noodzaak om de arbeid te verlichten en op bedrijfsinvesteringen te besparen.

'Maar geld besparen is zeker niet ons enige motief', benadrukt Patricia Buis. 'We geloven niet in een wegwerpmaatschappij', stelt Bernard Buis. 'De koeien fokken we ook op hun lange levensduur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer