Vertical farming brengt teelt dichter bij consument

U heeft er vast over gelezen of het al gezien als signaal van de toekomst: de plantenflats. Verticale kwekerijen die in of direct bij de grote steden groenten en planten produceren.

Telen in volledig geïsoleerde cellen onder blauw, paars of roze licht, al naar gelang wat de planten nodig hebben.

Ook geen ziekten en plagen meer die van buiten komen: dus in één klap afgerekend met de discussie over chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Met de vele innovaties en technieken uit onderzoeken van de reguliere glastuinbouw en spin-offs daarvan zie je steeds meer toepassingen van plantaardige productie in dichte gebouwen. Sla, bladgewassen, kleine potplanten en jonge stekken worden zo al op een heel aantal plaatsen geteeld.

Is de toekomst dan zonder kassen? vraag je je af. Voor de grootste gewassen als tomaat, paprika, roos en chrysant is dit moeilijk voor te stellen. In de kas wordt zonlicht door de planten op de meest efficiënte wijze omgezet in groei en productie.

Een omweg via elektriciteit en led-lampen levert altijd verliezen op en is kostbaar. Bovendien moet de grond wel erg duur en schaars worden voordat een kas van 40 hectare in een flat van veertig verdiepingen van 1 hectare gebouwd wordt.

Een positief punt van de stadslandbouw in flats en alle publiciteit eromheen is dat het de teelt dichter bij de consument brengt. Dat leidt altijd tot een beter begrip en een betere waardering voor de producten en voor de wijze waarop ze geteeld worden.

In economisch opzicht heeft vertical farming een mooie toekomst voor een beperkt aantal gewassen. Maar het is wel hightech-tuinbouw en laat de burgers en de samenleving zien wat telers met (Nederlandse) kennis kunnen bereiken en welke mooie en gezonde producten daarmee geproduceerd worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer