De boer als schietschijf, altijd prijs

De boer is hot. Niet alleen bij het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw, maar ook bij veel andere onderwerpen. Dan is het bijna altijd negatief: het klimaat, het milieu, de vogelstand, het oppervlaktewater, de volksgezondheid; het is allemaal de schuld van de boer. De boer als schietschijf, altijd prijs.

De+boer+als+schietschijf%2C+altijd+prijs
© Mike Schellart

Ik word er ontzettend moe van. Vorige week was het weer raak aangaande de natuur. In de editie Zuid van Nieuwe Oogst kon u lezen over het verdwijnen van het veenhooibeestje uit de Groote Peel.

Het verhaal over het verdwijnen van het veenhooibeestje stond ook als propaganda-artikel van de Brabantse gedeputeerden Johan van den Hout (Milieu) en Anne-Marie Spierings (Landbouw) in het Eindhovens Dagblad, om de versnelde 'opruiming van boeren' door Provinciale Staten van Noord-Brabant te krijgen.

Alles is emotie

Je hoeft tegenwoordig maar iets te roepen, zonder onderbouwing, en de sociale media doen de rest. Alles is emotie en de politiek en de pers doen daar maar al te graag aan mee.

En dan kun je nog zo hard roepen wat we als agrarische sector de afgelopen jaren hebben gedaan en wat we nog steeds doen om milieudoelen te halen, het is nooit genoeg en het boeit ook niet. En iedereen schijnt er tegenwoordig ook verstand van te hebben.

Natuurlijk moeten we ons steeds weer verbeteren en vernieuwen en natuurlijk moeten we af van alle knoeiers in onze sector, maar het lijkt er steeds meer op dat als de boer is verdwenen, dat dan het klimaatprobleem in Nederland ook is opgelost.

Propaganda

Met eigen selectieve berekeningen weet de Partij voor de Dieren zelfs te melden dat een dag geen vlees en zuivel eten, gelijkstaat aan 1 miljoen auto's. Over propaganda gesproken.

Ik heb begin vorige week een opiniestuk naar het Eindhovens Dagblad gestuurd naar aanleiding van het artikel over het veenhooibeestje. Daarin heb ik mijns inziens goed beargumenteerd wat er de afgelopen 25 jaar verbeterd is in onze sector en dat we minder dieren hebben dan destijds.

Kwijt

Maar het Eindhovens Dagblad plaatste het stuk niet onder het mom dat de mail kwijt was geraakt en dat ze het stuk misschien deze week wel zouden plaatsen.

Ik ben ook wat kwijtgeraakt en dat is vertrouwen in politiek en pers. De objectiviteit, onafhankelijkheid en betrouwbaarheid zijn ver te zoeken. Het is te makkelijk om de boer overal de schuld van te geven. Er zijn veel meer oorzaken en die moeten net zo goed worden aangepakt.

Darwin

Bovendien verandert de hele wereld continu. Charles Darwin zei het al dat niet de sterkste overleeft, maar degene die zich het best weet aan te passen aan de omgeving. Ondanks alles is dat de boer nog steeds gelukt.

Die moet flink investeren in nieuwe of aangepaste stallen, in recht, in advies en in vergunningen. Dit kan alleen bij een bepaalde schaalgrootte. Dat betekent dat een groot gedeelte van voornamelijk de kleinere agrarische bedrijven ermee stopt. Deze schaalvergroting is ongewenst in onze 'zogenaamde' maatschappij. Dus de boer blijft schietschijf; altijd prijs.

Het bewuste artikel werd na een week alsnog geplaatst. Alleen de kop moest zo nodig worden veranderd: 'Het is niet alleen stront wat er stinkt' werd 'Zaak verjaard, maar boeren blijven verdacht'.

Toon Hartman, melkveehouder in Asten

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer