Vermeulen weidt dit jaar weer

Melkveehouder Daan Vermeulen uit Kapel-Avezaath plaatst omheiningen omdat hij er voor kiest om dit jaar zijn koeien weer naar buiten te doen.

'Vanaf 2008 zijn onze koeien niet meer buiten geweest', vertelt Vermeulen. 'In 2009 hebben we de nieuwe stal gebouwd met twee melkrobots. Die zitten erg vol vandaar dat we er toen voor gekozen hebben om ze binnen te houden.'

De premie van 2 cent gaf de doorslag. Vermeulen verdeelt zijn weide in verschillende blokken zodat de koeien elke dag op een ander blok lopen. 'Elke dag weiden we de koeien in een nieuw blok van 1,5 hectare. Na vijf dagen komen ze terug op het eerste blok. Na een week of vier gaan ze naar een ander perceel met meerdere blokken en kunnen we dit eerste perceel maaien.'

Stal

Ook in de stal vraagt dit extra aandacht omdat de koeien wel eerst gemolken moeten worden voordat ze naar buiten gaan. 's Morgens om zes uur willen we proberen de koeien die niet zijn gemolken in een aparte wachtruimte te doen. Als de koeien dan zijn gemolken, kunnen ze naar buiten', vertelt Vermeulen. 'Halverwege de middag moeten de koeien weer naar binnen, daar ligt dan vers voer en kunnen de koeien ook weer gemolken worden.'

Als de premie van 2 cent er niet was, had Vermeulen zijn koeien ook niet naar buiten gedaan omdat het comfort in de stal volgens hem ideaal voor de koeien is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer