Onzekerheden in Europa en dicht bij huis

Niets lijkt meer vanzelfsprekend. Kijk naar Frankrijk, een land dat aan de wieg van een verenigd Europa heeft gestaan. Een groot deel van de bevolking wil inmiddels uit Europa. Na de Brexit dus een Frexit.

In Nederland bleef de schade gelukkig beperkt. In september dit jaar in Duitsland hopelijk ook. Want het is klip en klaar dat het uiteenvallen van Europa zal leiden tot een economisch drama. Voor Nederland als handelsland een ramp.

Voor andere onzekerheden hoeven we niet ver van huis te gaan. Denk aan de nachtvorst van vorige week. Die heeft enorme schade veroorzaakt bij fruit- en vollegrondstelers. De onzekerheid die dit met zich meebrengt, is ongekend. Het gaat hier echt over het voorbestaan van bedrijven.

Het gebrek aan bedrijfsopvolging in de agrarische sector was vorige week ook weer in het nieuws. Met deze schades en de vele andere onzekerheden wordt ook dit probleem er helaas niet beter op. Dit wordt mede veroorzaakt door het ongelijke speelveld in Europa. Iets waar ik me al jarenlang aan stoor.

Denk aan de extreem hoge assurantiebelasting in Nederland, ongelijkheid wat betreft de toelating van plantmedicijnen, afschaffing van de rode diesel en het verschil in sociale lasten en sociale regelgeving. De gevolgen voor onze concurrentiepositie ten opzichte van België en Duitsland zijn enorm.

Deze snelle analyse sterkt mij nóg meer in mijn visie dat dit land een ministerie van Voedsel en Landschap nodig heeft met een eigen minister. Een minister die het leven van boeren en tuinders zekerder weet te maken, zorgt ook voor een sterker Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer