Kees Romijn stopt als vakgroepvoorzitter Melkveehouderij

Kees Romijn stopt als voorzitter van LTO Melkveehouderij. Na de moderniseringsslag van de landelijke vakgroepen, later dit jaar, keert hij niet terug als bestuurder.

Kees+Romijn+stopt+als+vakgroepvoorzitter+Melkveehouderij
© Peter Smit

'Ik opteer niet voor een doorstart na de moderniseringsslag', laat de melkveehouder uit Langerak weten. Romijn is zestien jaar bestuurlijk actief binnen de LTO-organisaties, sinds ruim vijf jaar is hij voorzitter van LTO Melkveehouderij.

Alle vakgroepen worden in de loop van dit jaar landelijk georganiseerd, ze krijgen een leidende rol in de landelijke belangenbehartiging. Bij die omslag hoort ook een nieuwe bemensing.

Dertien vacatures

Dat begint met de benoeming van de vakgroep-voorzitters. LTO stelde eind maart voor dertien vakgroepen de voorzittersvacature open. Ook de huidige voorzitters kunnen solliciteren. Voorwaarde is wel dat ze de nieuwe zittingstermijn van negen jaar niet overschrijden.

'De modernisering krijgt zijn beslag en er wordt ook voor de vakgroep Melkveehouderij gezocht naar een nieuwe voorzitter', stelt Romijn vast. 'Er is voor alles een tijd, ik heb besloten om niet hier niet naar te solliciteren.' Hij is nu bezig met zijn tweede termijn, en daar wil hij het bij laten.

Nieuwe opzet heel goed

Romijn benadrukt dat hij geen bezwaren heeft tegen de nieuwe opzet van de vakgroepen. 'Integendeel, ik vind het heel goed dat de sectoren een sterkere positie krijgen en dat we toegaan naar vakgroepbestuurders met landelijke verantwoordelijkheid. Ze zitten er namens de leden van Texel tot Limburg, en niet meer alleen voor de regio waar ze vandaan komen.'

Het is tijd voor deze moderniseringsslag, stelt Romijn. 'Het versterken van en investeren in LTO is noodzakelijk in het huidige krachtenveld. Ook het speerpunt om meer coalities te zoeken en te benutten in de agrarische ketens is een goede keus. Wij zijn in de melkveehouderij overigens die weg al ingeslagen.'

De vorming van een ledenraad voor LTO Nederland noemt hij 'een grote stap voorwaarts'. Het is volgens hem essentieel voor het draagvlak bij de leden.

Inzet nodig voor ledenbinding

Bij de versterking van de landelijke organisatie mag de ledenbinding en –betrokkenheid niet uit het oog worden verloren, meent vakgroepvoorzitter. 'Dat vraagt om een nadrukkelijke inzet.' Hij pleit ook voor het investeren in een goede communicatie-strategie en in de mensen om die strategie uit te voeren.

De voorzitterswisseling bij LTO Melkveehouderij zal waarschijnlijk eind van de zomer plaatsvinden. Intussen blijft Romijn met volle inzet op zijn post. 'De melkveehouderij bevindt zich nog steeds in een hectische periode met veel onduidelijkheden. Ik kan de leden verzekeren dat de winkel open blijft, daar is geen enkele discussie over.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer