Het+belang+van+koffiedrinken+in+Brussel
Column
© Julie Algra

Het belang van koffiedrinken in Brussel

In tweeënhalf jaar werken als lobbyist in Brussel voor LTO Nederland heb ik meer koffiegedronken dan alle jaren daarvoor. Dat klinkt wellicht als lui, maar ik verzeker u dat als je veranderingen in EU-beleid wilt bewerkstelligen, je in Brussel niet genoeg koffie kunt drinken.

Het belang van koffiedrinken als middel om te lobbyen wordt door Nederlanders, lobbygroepen en overheden zwaar onderschat. Informele contacten zijn van groot belang voor lobbyisten om resultaten te kunnen boeken.

Om daadwerkelijk afspraken te kunnen maken in de vergaderingen moet je ervoor zorgen dat zaken al geregeld zijn voor je de vergadering in gaat. Vaak lukt dat beter in een informele setting waarin ruimte is om van gedachten te wisselen zonder dat er een verslag wordt gemaakt.

Ik zie te vaak Nederlanders naar Brussel komen op de ochtend van de vergadering zelf. Ik begin er ook een patroon in te ontdekken: vroeg de auto in om de files bij Antwerpen voor te zijn. Als eerste spreker de voor jou belangrijke punten op tafel gooien gedurende de vergadering. Zelf meegebrachte boterhammen eten in de lunchpauze.

Om 16 uur weer de auto in om opnieuw voor de files in Antwerpen weer weg te zijn. En dan thuis vertellen dat je naar Brussel bent geweest en het hebt geregeld.

De praktijk werkt anders. Spanjaarden bijvoorbeeld komen de dag voor de vergadering en zorgen dat ze koffieafspraken hebben met anderen die de dag daarop ook in de vergadering zitten. Ze proberen de deal alvast te sluiten, zodat ze die de dag erop kunnen aftikken. Ze hoeven zich dan geen zorgen meer te maken om die Nederlander die dan nog wat anders wil.

En wanneer het nodig is, vliegen ze een keer extra heen en weer naar Brussel om, jawel, een kop koffie te drinken met mensen die ze later nog eens nodig zouden kunnen hebben.

Nederlanders moeten leren om het belang van deze koffieafspraken in te zien. Investeer in de informele contacten, zodat je tijdens de formele vergadering zaken kunt afspreken.

Oh, en als weetje: naast de lobbywaarde van koffie verdienen we er als Nederlanders in de haven nog eens goed geld aan door voor bijna een miljard euro aan koffie te exporteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer