SmartDairyFarming+maakt+machtigen+data+handiger
Nieuws
© Han Reindsen

SmartDairyFarming maakt machtigen data handiger

SmartDairyFarming (SDF) neemt het door VAA ICT Consultancy ontwikkelde autorisatieplatform AgriTrust over. Dit is een softwarekoppeling, waarin machtigingen zijn vast te leggen rond Kringloopwijzer, EDI-Circle, AgriNota en Eurofins Agro.

Met deze koppeling kunnen melkveehouders mensen uit het bedrijfsleven machtigen om toegang te krijgen tot hun gegevens. Zo kan de veevoeradviseur worden gemachtigd om de kringloopwijzergegevens in te zien.

Toestemming gemakkelijker

Met de verwerving van AgriTrust, als het deel van de datasnelweg (Datahub) waar de machtigingen geregeld worden, wil SmartDairyFarming toestemming voor datagebruik makkelijker maken.

De drie coöperaties FrieslandCampina, CRV en Agrifirm werken samen binnen SmartDairyFarming. Zij willen werken aan een versnelling in het proces van effectief zinvol gebruik van data.

SDF-voorzitter Ton Loman: 'Big Data gaat de boer helpen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is eigenaar van de gegevens en moet dus eenvoudig kunnen bepalen wie ermee mag werken.'

'Boer blijft aan het stuur'

Door de aankoop van AgriTrust biedt SDF de ondernemer inzicht in welke autorisaties hij heeft verleend voor het gebruik van zijn data. En hij kan zelf besluiten deze te veranderen. 'De boer blijft aan het stuur. Hij bepaalt voor wie zijn gegevens beschikbaar zijn', aldus Loman.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer