Definitief+verbod+dreigt+voor+drie+gewasbeschermingsmiddelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Definitief verbod dreigt voor drie gewasbeschermingsmiddelen

De Europese Commissie presenteerde vorige week voorstellen voor een definitief verbod op de middelen imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam voor buitenteelten.

Aanleiding hiervoor is een risicobeoordeling van EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Het voorstel komt bovenop het al bestaande moratorium voor deze middelen. Het definitieve verbod moet gaan gelden voor alle buitentoepassingen en ook voor planten die als uitgangsmateriaal voor buitenteelten worden opgekweekt onder glas. Volledig bedekte teelten zijn uitgezonderd van het verbod.

Dit voorstel van de Europese Commissie heeft onder meer grote gevolgen voor gewassen waarvan het zaaizaad gecoat wordt met neonicotinoïden voor de bestrijding van insecten. Op het gebruik van de genoemde producten gelden al vanaf 2013 strenge beperkingen vanwege de risico's voor bijen. Op het veld mogen de neonicotinoïden nu alleen nog toegepast worden in niet bloeiende gewassen.

Risico's

De Europese lidstaten kunnen nog reageren op de voorstellen van de Europese Commissie. Er is onder meer vanuit de chemische industrie en de landbouwsectoren onduidelijkheid over de criteria die EFSA gebruikt voor het vaststellen van de risico's van middelen op de gezondheid van honingbijen.

Veel milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en ook de Nederlandse Bijenstichting, reageren verheugd op het voorgenomen besluit vanuit Brussel. In een eerste reactie meldt LTO dat inmiddels geïnventariseerd wordt wat de consequenties zijn van een volledig verbod op de neonicotinoïden in de buitenteelten. Op basis daarvan bepaalt de belangenorganisatie met alle betrokken sectoren een gezamenlijk strategie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
 • Vrijdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer