NAM stopt met afhandeling bevingsschade

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stopt met het afhandelen van schade door bevingen. Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders neemt het per 1 juli over.

Een onafhankelijke commissie zal de schades en schadebedragen onderzoeken. Kleine schades binnen het effectgebied van een beving worden in het nieuwe protocol direct hersteld zonder nader onderzoek.

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders: 'Vandaag is een fundamentele stap gezet op weg naar herstel van vertrouwen. De NAM gaat uit het systeem van schadeafhandeling, maar blijft aansprakelijk voor schade door bodembeweging als gevolg van gaswinning. Bovendien doet NAM een eenmalig aanbod aan bewoners met eenzijdig afgesloten en openstaande schademeldingen om met een schone lei te kunnen starten per 1 juli.'

Herstellen

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is nog volop in gesprek met NAM over de invulling. Duidelijk is dat het in ieder geval gaat om een eenmalig aanbod van NAM om voor een bedrag van 1.500 euro schade te herstellen.

Het aanbod geldt voor bewoners met openstaande schadedossiers bij Centrum Veilig Wonen (CVW) of NAM, voor dossiers die eenzijdig door NAM of CVW zijn afgesloten of voor adressen waar alleen C-schade, schade die niet door bevingen is veroorzaakt, is geconstateerd. Het aanbod van 1.500 euro betreft ongeveer 85 procent van alle betrokkenen, geeft de NCG aan.

Invulling

Over de precieze invulling van het aanbod worden de komende weken verdere gesprekken gevoerd met NAM en de bestuurlijke en maatschappelijke partners. Dat geldt ook voor de schade aan agrarische bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer