Bloemisten+zetten+meer+om
Nieuws
© Van de Lagemaat

Bloemisten zetten meer om

Nederlandse bloemisten hebben 2016 afgesloten met een omzetgroei van 4,2 procent. Dat meldt de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW), de brancheorganisatie voor bloemisten in Nederland.


De groei is groter dan in 2015, toen de omzet met 3,6 procent steeg. Volgens de VBW zijn de bloemisten vorig jaar in staat geweest om hun marktpositie te behouden. Hun aandeel in de sierteeltverkoop is 51 procent. Ook het aantal onlinebestellingen is gegroeid.

Per aankoop wordt bovendien meer uitgegeven dan in de jaren ervoor, aldus de vereniging. De uitgaven waren bij een derde van de aankopen 15 euro of hoger. In 2014 was dat aandeel nog maar een kwart.

Boeketten

Bloemisten halen gemiddeld 70 procent van hun totale omzet uit bloemen. Daarvan komt 59 procent van gemengde boeketten. Bossen die bestaan uit één bloemsoort winnen echter wel terrein. In twee jaar tijd is het aandeel gestegen van 23 naar 31 procent. De helft van alle verkochte monobossen betreft rozen.

Ondanks de hogere inkoopprijs van bloemen en planten is de winst bij de bloemisten gezond gebleven, stelt de VBW. 'Vooral winkels die een duidelijke keuze maken zijn succesvol. Bloemisten die zich richten op een segment en daar hun formule op afstemmen worden door de consument goed gevonden.'

Jongere koper

De VBW noemt het opvallend is dat het aantal jongere kopers toeneemt. Ter illustratie: in 2016 was 60 procent van de plantenkopers bij bloemisten 39 jaar of jonger, in 2010 was de inbreng van deze groep maar 32 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer