Europa en China weren Braziliaans vlees na fraude

De EU en China weren voorlopig Braziliaans vlees. Reden is de fraude met bedorven vlees bij een aantal vleesverwerkers in het land. Ondertussen is de Braziliaanse regering gestart met een pr-offensief dat de economische schade moet beperken.

Europa+en+China+weren+Braziliaans+vlees+na+fraude
© Peter Smit

Op verzoek van de Europese Commissie export Brazilië voorlopig geen vlees van de van fraude verdachte bedrijven naar de EU. China, De grootste afnemer van Braziliaans vlees, voert een tijdelijk importverbod door.

De fraudezaak speelde zich af bij vleesverwerkers en slachterijen. Controleurs ontvingen steekpenningen om overtredingen door de vingers te zien. Zo werd bedorven vlees alsnog verwerkt of met chemicaliën bewerkt.

Import Nederland

De Braziliaanse president Michel Temer is inmiddels met een tegenoffensief begonnen om de economische schade voor zijn land te beperken. Volgens het staatshoofd worden maar 33 van 11 duizend inspecteurs verdacht en zijn er maar enkele tientallen van de circa 1500 Braziliaanse vleesverwerkende bedrijven bij de fraude betrokken.

De pluimvee- en vleesveehouderij en verwerkende industrie is met een jaarlijkse omzet van 12 miljard euro zeer belangrijk voor de Braziliaanse economie en werkgelegenheid. Nederland importeerde vorig jaar voor 568 miljoen euro aan rund- en pluimveevlees uit het land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer