Paardenmarkt+mag+alleen+als+dierenwelzijn+wordt+verbeterd
Nieuws
© nieuwe oogst jos thelosen

Paardenmarkt mag alleen als dierenwelzijn wordt verbeterd

Paardenmarkten mogen in Nederland blijven bestaan, maar dan moet het dierenwelzijn op de markten worden verbeterd.

Dat zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een advies, opgesteld op verzoek van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Om dit voor elkaar te krijgen, moet het Protocol Paardenmarkten worden aangepast. Om het te handhaven, moeten de afspraken worden vastgelegd in gemeentelijke regelingen. Ook moeten volgens de RDA speciale controleurs worden ingezet.

Loskoppelen

RDA boog zich over de risicofactoren voor het welzijn van paarden op zowel de markt, als bij het vervoer naar en van de markt. De Raad constateerde dat houden van paardenmarkten in Nederland, zoals in Zuidlaren en Hedel, acceptabel is, als beter gezorgd wordt voor het welzijn van de paarden.

Ook staat in het advies dat het volledig loskoppelen van paardenmarkten en publieksevenementen, zoals kermissen, niet direct nodig is. In het Protocol Paarden markten moeten onder meer de eisen rond het vervoer, de controle op identiteit paard en houder en eisen die aan een controleur worden gesteld, worden opgenomen.

Bekijk meer over: