Inventarisatie capaciteit mestverwerking weer van start

De inventarisatie mestverwerkingscapaciteit 2017 is van start gegaan. Iedereen die actief is in de mestverwerking, wordt opgeroepen zowel de huidige als nieuw te ontwikkelen activiteiten op te geven.

Sinds 2014 inventariseert het Projectbureau Lokale Mestverwerking, in samenwerking met Bureau Mestafzet, jaarlijks de (verwachte) mestverwerkingscapaciteit in Nederland. Het levert de agrarische sector een belangrijk instrument om te kunnen anticiperen op de mestmarktontwikkeling.

De resultaten van de monitoring maken duidelijk of er voldoende verwerkingscapaciteit voor de veehouders beschikbaar komt om aan de verwerkingsplicht te kunnen voldoen. Mestverwerkers krijgen informatie voor de ontwikkeling van hun onderneming, terwijl de inventarisatie ook aandachtspunten kan opleveren voor eventuele acties.

Invullen via website

Mestverwerkers die bekend zijn bij het projectbureau Lokale Mestverwerking krijgen een persoonlijke uitnodiging met een link naar de vragenlijst. Alle anderen worden opgeroepen de inventarisatie in te vullen via de website van het mestverwerkingsloket. Het aantal vragen is beperkt en het kost weinig tijd om de vragen te beantwoorden.

Van de inventarisatie wordt een eindrapport gemaakt. Daarin staat geen informatie van afzonderlijke projecten, alleen samengestelde informatie over totalen van alle mestverwerkers of groepen mestverwerkers. Deelnemers krijgen het rapport toegestuurd, maar de resultaten worden ook op de website geplaatst.

Export niet meer meetellen

Vorig jaar bleek uit de inventarisatie, in combinatie met gegevens van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet, dat het Nederlandse fosfaatoverschot grotendeels verwerkt en/of geëxporteerd kan worden. Het was er mede de aanleiding voor dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in Brussel gaat bepleiten dat in de toekomst verwerkte en geëxporteerde mest buiten het fosfaatplafond wordt gehouden.

Informatie over de inventarisatie mestverwerkingscapaciteit is te krijgen bij Jos van Gastel van het Projectbureau Lokale Mestverwerking via (06) 36245616 of jos.van.gastel@promillicon.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer