UGent tilt precisielandbouw naar hoger niveau

De Universiteit Gent geeft op 15 maart officieel het startschot van een prestigieus onderzoeksproject over precisielandbouw, onder leiding van de Syrisch-Belgische topwetenschapper Abdul Mouazen.

UGent+tilt+precisielandbouw+naar+hoger+niveau
© Nieuwe Oogst

Mouazen is gespecialiseerd in bodemscans en de toepassing ervan in precisielandbouw. Hij is patenthouder van een bodemchemische sensor die via infraroodlicht de samenstelling van de bodem kan opmeten. In de voorbije negen jaren verfijnde hij deze techniek aan de University of Cranfield in het Verenigd Koninkrijk.

Begin dit jaar bracht hij deze expertise naar de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. Daar zal hij een onderzoekscentrum uitbouwen voor bodem- en gewasbeheer. De onderzoeker zal ook een gloednieuw opleidingsonderdeel over precisielandbouw doceren aan de UGent.

Mouazen: 'Precisielandbouw is een vrij recente methode in het domein van de plantaardige productie. De nadruk ligt op geavanceerde technologieën die inspelen op variabele parameters per akker, om op het juiste moment en op de juiste plaats te kunnen ingrijpen met een specifiek daarvoor voorziene techniek.'

Efficiënter

Precisielandbouw heeft volgens Mouazen een bewezen positieve invloed op de oogst, op de kwaliteit van de gewassen én op de duurzaamheid van de teelt. 'Via dit onderzoeksproject zullen we al deze technieken verder uitbouwen, om zo tot een steeds efficiëntere landbouwpraktijk te komen.'

'Arbeidskrachten met kennis over precisielandbouw zijn zeer gewild op landbouwbedrijven', zegt Marc Van Meirvenne, decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. 'Toch zijn er in België slechts heel weinig plaatsen waar studenten een vak over precisielandbouw kunnen volgen. We zijn blij dat we die leemte nu aan de UGent kunnen opvullen.'

De financiële middelen voor het project (3.500.000 euro) zijn toegekend door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) in het kader van het Odysseus-programma. Daarmee biedt het FWO aan uitstekende onderzoekers die buiten Vlaanderen een carrière hebben opgebouwd, de startfinanciering om aan een Vlaamse universiteit aan de slag te gaan.

Seminar

Om het project officieel van start te laten gaan, organiseert de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent op 15 maart een seminarie over precisielandbouw. Daar zal Mouazen inzichten uit zijn onderzoek in precisielandbouw presenteren. Maar ook ervaringen uit de praktijk komen aan bod. Aardappelboer Jacob van den Borne uit Deurze deelt zijn ervaringen met precisielandbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 9°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  5 %
Meer weer