'We weten meer van de maan dan van de bodem'

Het mysterie van de landbouwgrond ontrafelen. Dat willen boeren in Noord-Nederland bereiken met een gezamenlijk bodemonderzoek. Een groep akkerbouwers en melkhouders uit Drenthe, Groningen en Friesland steekt samen met biotechnologiebedrijf Bioclear Earth de koppen bijeen.

Aan het meerjarenproject doen tientallen boeren uit Noord-Nederland mee. Akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit het Drentse Odoorn is een van de deelnemers: 'We weten meer van de maan dan van de bodem. Ik heb voor dit onderzoek onder meer inzicht gegeven in de bemesting van mijn percelen en aangegeven welke gewassen er hebben gestaan.'

Emiel Elferink van Bioclear Earth zegt dat het doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in de microbiologie van de landbouwgrond. Hij vergelijkt de bodem met een ballenbak: 'Je haalt er ballen uit en die hebben verschillende kleuren. De verdeling van de ballen vertelt ons hoe de microbiologie van de bodem eruit ziet. We kijken niet alleen naar de kleur van de bal, maar ook naar wat die aan het doen is.'

Met de kennis uit het onderzoek moeten in de toekomst onder meer ziekten en plagen gemakkelijker kunnen voorkomen. De Jong: 'Het zou mooi zijn als we dankzij de uitkomsten van dit onderzoek minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. Dat scheelt in de portemonnee en is goed voor de duurzaamheid.'

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer