Lely wil hooibouw-tak aan Agco verkopen

Lely is van plan om het bedrijfsonderdeel Forage, dat machines voor ruwvoerwinning produceert, aan AGCO Corporation te verkopen.

Met de voorgenomen verkoop van haar Forage-activiteiten wil Lely zich in de toekomst volledig op het zogeheten Dairy-segment concentreren: de ontwikkeling van robotica, zoals melkrobots, en andere innovaties op het melkveebedrijf.

Met de overname versterkt AGCO Corporation haar portfolio voor het winnen van ruwvoer. De voorgenomen verkoop van de Forage-activiteiten heeft gevolgen voor de werkgelegenheid bij Lely.

AGCO Corporation is wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van ontwerp, fabricage en distributie van landbouwmachines. De voorgenomen verkoop van de Forage activiteiten van Lely is onder meer het gevolg van een strategische heroriëntatie.

Met de bedrijfsonderdelen Dairy en Forage richtte het familiebedrijf Lely zich tot op heden op twee totaal verschillende productcategorieën en markten. Daarom is het bedrijf enige tijd geleden een strategische heroriëntatie gestart.

Uit deze analyse kwam duidelijk naar voren dat, om ook in de toekomst concurrerend op de markt te kunnen blijven opereren, de organisatie zich dient aan te passen aan de steeds verder uiteenlopende behoeften van haar verschillende productgroepen.

Lely wil zich focussen op de ontwikkeling van robotica en andere innovaties in de melkveehouderij.

Afbouw Lely Forage

De graslandproducten die in Maassluis worden gefabriceerd (maaiers, harken en schudders) overlappen met het assortiment van AGCO Corporation. De Forage productie in Maassluis wordt daarom na de verkoop afgebouwd.

De verwachting is dat de koper de productie zal stoppen per 31 maart 2018. Alle medewerkers in Maassluis blijven vooralsnog in dienst van Lely. Circa 95 medewerkers die werkzaam zijn binnen productie zullen tijdelijk worden gedetacheerd bij AGCO Corporation. Nadien zal Lely samen met hen een oplossing zoeken binnen of buiten ons bedrijf.

In Duitsland worden, na afronding van de reeds ingezette herstructureringen, de fabrieken in Wolfenbüttel (balenpersen) en Waldstetten (opraapwagens) eigendom van AGCO Corporation en de medewerkers komen daar na de verkoop in dienst. De verkoop van Forage biedt deze medewerkers uitzicht op een betere toekomst bij een bedrijf dat zich volledig concentreert op de fabricatie van tractoren en landbouwmachines.

Lely zal het personeelsbestand na de verkoop van Forage verder moeten inkrimpen om een gezonde basis te hebben voor de toekomst. De verwachting is dat dat op termijn zal leiden tot een vermindering van circa 200 arbeidsplaatsen over alle vestigingen, waaronder ongeveer 100 op het hoofdkantoor.

AGCO is wereldwijd een toonaangevende speler in de fabricage en distributie van oplossingen voor de landbouw. Bekende merken zijn onder andere Challenger, Fendt, GSI, Massey Ferguson en Valtra.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer