Streekproducten in zes gangen

IRestaurant De Hof in Renswoude organiseert op 4 april een streekdiner met uitsluitend streekproducten uit de Gelderse Vallei en van de Veluwe, in samenwerking met coöperatie Boerenhart. De belangstelling voor het diner is groot. Chef-kok Johan Kluts reageert op drie stellingen.

Streekproducten+in+zes+gangen
© Eigen foto

De horeca moet meer met streekproducten doen.

'Het is voor een deel het onbekende, maar vaak ook een gebrek aan tijd. Het is mijn passie om zoveel mogelijk met streekproducten te doen. Maar als kok heb ik geen tijd om bij de boeren in de streek langs te gaan om hun spullen te kopen.

'Boerenhart is een samenwerkingsverband van leveranciers van streekproducten in de Gelderse Vallei en de Veluwe waar je de producten via internet kunt bestellen en die de producten in mijn keuken aflevert. Die samenwerking is erg belangrijk. Samen zijn we op het idee van het streekdiner gekomen. Het loopt als een tierelier.'

Een menu van alleen streekproducten is niet divers genoeg.

'Dat valt reuze mee. Ik stel een zesgangendiner samen en kan voor 98 procent mijn spullen uit de regio halen. Zelfs in deze tijd vlak na de winter. Ik gebruik onder meer rundvlees, zalm en forel, kalfsvlees, winterpostelein, kaas en ijs voor mijn gerechten. Bij de koffie komt plaatselijke noga. En we schenken sappen, bier en wijn uit de regio. Zo kun je voor iedere regio wel een speciaal diner samenstellen, met verschillende accenten.

'Er is nog veel onbekendheid met wat er allemaal voor lekkere en eerlijke producten in de regio te krijgen zijn. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er een viskwekerij in Emst zat. En het is hier natuurlijk de regio van de kippen en de eieren. Daar is genoeg mee te doen.'

De horeca heeft een taak als promotor van streekproducten.

'Een taak is een groot woord, maar we kunnen het wel promoten. Als kok is het geweldig om te zien wat er groeit en bloeit in de regio. Ik hoop dat we met het streekdiner de streekproducten breder kunnen uitdragen. Eén keer een diner voor 140 personen is dan niet genoeg. We moeten met z'n allen ons best doen om streekproducten meer onder de aandacht te brengen.

'De coöperatie Boerenhart speelt daarin ook een belangrijke rol. Er wordt al gedacht aan een vervolg om de communicatie op gang te houden. Veel mensen kopen hun producten in de supermarkt omdat dat gemakkelijk is. Ze hebben geen idee wat er aan streekproducten te koop is.

'In mijn vrije tijd bezoek ik alle boeren waarvan ik de producten betrek en aan wie ik mijn idee van het streekdiner uitleg. Het zijn zulke mooie, eerlijke en gezonde producten, en de boeren zijn zo enthousiast. Daar word ik heel blij van.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer