Amerikaanse+rups+teistert+Afrikaanse+mais
Nieuws
© Cabi

Amerikaanse rups teistert Afrikaanse mais

In West-Afrika is in mais de legerrups gevonden. Die kwam voorheen enkel in Noord- en Zuid-Amerika voor. Er is vrees dat de rups zich langzaam verspreid richting tropisch Azië en het gebied rond de Middellandse Zee.

De Amerikaanse rups is ontdekt bij twee vallen in Ghana. Uit een DNA-test in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het om de gevreesde Amerikaanse variant gaat. Ook vanuit Togo, Nigeria en Benin zijn verschijnselen gemeld, die mogelijk duiden op deze rups.

Er wordt verwacht dat deze worm zich in enkele jaren kan verspreiden over heel Afrika. De rups groeit vervolgens uit tot een vlinder, die als een zwerm over het land trekt en wordt gezien als een plaag.

Worm

De ziekte is niet eerder vastgesteld buiten de Amerikaanse continenten, meldt CABI. De worm vernietigt niet alleen jonge planten, maar kan in een later stadium ook kolven aantasten. In Afrika wordt mais gezien als een voedselzeker gewas.

In Amerika is gewerkt met GGO-rassen, die dodelijk zou zijn voor de rupsen. Die ontwikkelde hier vervolgens resistentie tegen. Biologische bestrijding zou mogelijk zijn middels de schildwesp, die haar eieren legt in de larven van de vlinder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer