Aviko Potato introduceert hectarecontract

Na een pilot vorig jaar hebben de Aviko Potato-telers met aardappelen op kleigronden dit jaar de mogelijkheid om hectarecontracten af te sluiten.

Het contract betreft dan niet meer een vooraf bepaald volume per hectare met daarnaast een zogeheten meeleverdeel, maar de volledige hectare-opbrengst voor een vaste prijs. Directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato vertelt dat een pilot vorig jaar bij vijftien telers naar ieders tevredenheid is verlopen.

'We krijgen vaak het verwijt dat aardappeltelers bij hoge producties hun extra tonnen niet heel gunstig kunnen afzetten. Dat komt ook omdat de dagprijs dan meestal laag is. Met een hectarecontract bieden wij ze zekerheid voor de totale opbrengst van hun percelen', legt Zelhorst uit.

Aviko Potato sluit voorlopig alleen hectarecontracten af voor aardappelen van kleigronden. Daarnaast geldt de verplichting dat op een bedrijf alle aardappelen van een gecontracteerd ras worden geleverd aan Aviko Potato. 'Dat is om achteraf discussies te voorkomen over welke percelen wel of niet onder het contract vallen', aldus Zelhorst.

Prijsverhoging 10 euro per ton

Voor alle contracten die worden afgesloten voor oogst 2017 voert Aviko Potato een prijsverhoging door van 10 euro per ton. De bewaarpremies blijven gelijk aan vorig jaar. Voor de kwaliteit geldt dat de premie op bakkleur voor Innovator naar boven wordt bijgesteld. Ook gaat Aviko Potato soepeler om met de voorwaarden voor het wegvallen van de kwaliteitstoeslag.

Met een betere prijs en aanpassing van de voorwaarden wil Aviko Potato geleidelijk meer grondstof voor een vaste prijs vastleggen. Het gaat dan om extra volumes bij de huidige telers die leveren aan de fabrikant en om nieuwe telers in bestaande teeltregio's. 'In Nederland streven we naar meer volume vanwege uitbreiding van de capaciteit van onze fabrieken in Lomm en Steenderen. Hetzelfde geldt overigens ook voor onze fabrieken Duitsland en België.'

Zorgen om beschikbaarheid pootgoed

Over de beschikbaarheid van pootgoed maakt Zelhorst zich wel zorgen. 'Dat levert zeker problemen op, in eerste instantie in de vroege teelt van fritesaardappelen. De verruiming van de groeischeurnormen geeft enige verlichting voor de hoofdoogst en er zal meer gesneden gaan worden om het pootgoedvolume te vergroten.'

Zelhorst wijst erop dat voor de aardappeltelers bij Aviko Potato de pootgoedprijzen voor de hoofdrassen gelijk blijven aan vorig jaar. 'Verder laten wij als enige industrie in Nederland de teler vrij in zijn contractkeuze en gaan niet over tot een verplichte koppeling tussen pootgoedlevering en het minimale contractvolume op vaste prijs.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer