Uitloopeieren krijgen ander stempel

Eieren van vrije uitloop kippen krijgen het stempel scharrelei. Dat gebeurt vanwege de verlenging van de ophokplicht. Die maatregel geldt voor kippen die vanaf 2 februari langer dan twaalf weken zijn opgehokt. Voor jonge hennen geldt een uitzondering.

De ophokplicht ging namelijk in op 9 november. Na twaalf weken mogen deze eieren niet meer als vrije uitloopeieren worden verkocht. Dat betekent dat de eieren vanaf 2 februari worden gestempeld met een 2, van scharrelei, gevolgd door NL en de producentencode.

Bedrijven die niet zelf stempelen, moeten dit doorgeven aan het stempelend pakstation, meldt de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren.

Scharreleieren

Ook de verpakking moet worden aangepast. Hier moet duidelijk blijken dat deze scharreleieren bevat. Eventuele uitloop-ei-verpakkingen moeten worden voorzien van een sticker met bijvoorbeeld de tekst: 'Tijdelijk zijn deze vrije-uitloopeieren scharreleieren'.

Ook bedrijven met huisverkoop moeten de verpakking en ei-code aanpassen. Er is een uitzondering voor hennen die op 9 november 2016 jonger waren dan 141 dagen. Voor deze koppels geldt dat de periode van ophokken wordt berekend vanaf een leeftijd van 141 dagen. Dat is de eerste dag van week 21.

Statusverandering

In deze gevallen gaat de statusverandering van de eieren van vrije-uitloop naar scharrel in op het moment dat de hennen twaalf weken na de eerste dag van de 21e week binnen zijn gehouden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer