Agro-export stijgt naar 94 miljard euro

De Nederlandse agri- en foodsector is in 2016 met 4,4 miljard euro gestegen naar 94 miljard euro. De import van agrarische producten steeg in 2016 met 1,6 procent naar 57,1 miljard euro.

De exportcijfers werden vrijdag door staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) bekendgemaakt op de agrofoodbeurs de Grüne Woche.

In 2016 was de export van agri & food bijna 94 miljard euro, ten opzichte van 90 miljard in 2015, blijkt uit de cijfers van het CBS en Wageningen Economic Research. Hiervan was 85 miljard euro (+4,4 procent) aan agrarische producten en bijna 9 miljard euro (+2,2 procent) aan landbouwmaterialen, -kennis en –technologie, een nieuw record. Daarmee is de agri & food sector goed voor 22 procent van de totale export.

Hoogwaardig

De export betreft voornamelijk voedsel, zoals groente, fruit, zuivel, vlees en bewerkte producten, en daarnaast ook hoogwaardige sierteelt. Opvallend is ook de toenemende vraag naar Nederlandse landbouwmaterialen, -innovaties en hoogwaardige technologie. Het gaat dan bijvoorbeeld om energiezuinige kassen, systemen voor precisielandbouw (via GPS en drones) en nieuwe vindingen, waardoor gewassen beter bestand zijn tegen gevolgen van klimaatverandering en ziektes.

''Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas.'

Staatssecretaris Martijn van Dam

Staatssecretaris Van Dam: 'We slagen er goed in onze koppositie in Europa en in de wereld te versterken. De export van agri en food is opnieuw flink gegroeid. 'Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas. We worden wereldwijd ook steeds groter in agrokennis en -technologie. In de toekomst willen we blijven bijdragen aan een goede, gezonde en duurzame wereldvoedselvoorziening. En dat kan ook, dankzij onze slimme, innovatieve producten en technologieën.'

Wederuitvoer

Met een export van agri & food ter waarde van 85 miljard euro aan land- en tuinbouwproducten is Nederland koploper in Europa. Mondiaal wordt de lijst aangevoerd door de Verenigde Staten. Nederland staat op de tweede plek en de top-5 bestaat verder uit Duitsland, Brazilië en China.

Van de totale export van 85 miljard euro is 24 miljard wederuitvoer; producten die Nederland importeert, bewerkt en vervolgens exporteert. Duitsland geldt als belangrijkste handelspartner van Nederland; een kwart van de agrarische export gaat naar onze oosterburen.

Van de totale agrarische export blijft ruim driekwart (77 procent) binnen Europa. Het gaat dan vooral om tomaten, paprika's, komkommers, vlees en zuivelproducten. Van buiten Europa is er vooral vraag naar Nederlandse bloemen en planten, gevolgd door vlees en zuivel.

Exportvisie

De groei van de export sluit aan bij de exportvisie van staatssecretaris Van Dam. Die is erop gericht om de internationale koppositie van Nederland in agri & food te versterken door naast de traditionele landbouwproducten ook kennis en innovaties te exporteren en zo te helpen bij het verduurzamen van de wereldvoedselproductie.

Bekijk meer over: