Veiling+Zaltbommel+zet+record+neer
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Veiling Zaltbommel zet record neer

Veiling Zaltbommel heeft in 2016 opnieuw een recordomzet bereikt. De verkoop steeg met 4,9 procent naar een waarde van 53,2 miljoen euro.

In 2015 werd ook een record neergezet. Toen steeg de omzet met 13,6 procent naar een totaal van 50,7 miljoen euro.

De stijging in 2016 was te danken aan betere prijzen. 'Het verhandelde volume was nagenoeg gelijk aan dat van 2015', zegt directeur Peter van Osch.

Wel waren er verschuivingen zichtbaar: Veiling Zaltbommel verhandelde minder groente en meer aardbeien en houtig kleinfruit, onder andere door omschakeling van paprika naar framboos. Volgens Van Osch groeit het aanbod frambozen de laatste jaren sterk. 'Dit komt door de uitbreiding van de teelt onder glas.' Ook in 2017 verwacht de directeur groei van het areaal.

Grillig seizoen

De productgroepen aardbeien en houtig kleinfruit waren vorig jaar goed voor een verkoopwaarde van zo'n 30 miljoen euro. De rest kwam op de naam van de groenten. Daar werden goede resultaten gerealiseerd bij de afzet van paprika en diverse vollegrondsgroenten, aldus Van Osch. Hij plaatst daarbij de kanttekening dat het seizoen in veel gevallen grillig verliep door de weersomstandigheden.

Ongeveer 35 procent van de producten liep het afgelopen jaar via de klok. Het verloop van klok naar bemiddeling was in 2016 nog maar licht. 'In eerdere jaren ging dit sneller', zegt de directeur. Ongeveer 80 procent van het fruit en de groente van Veiling Zaltbommel gaat naar de exporthandel en de binnenlandse groothandel. De detailhandel tekent voor de overige 20 procent.

Het ledenaantal van de coöperatie is in het afgelopen jaar met 110 nagenoeg gelijk gebleven.

CLTV Zundert

Naast Veiling Zaltbommel heeft de Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging (CLTV) Zundert een mijlpaal in 2016 bereikt. Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de vereniging in een kalenderjaar meer dan 30 miljoen euro aan aardbeien omgezet. Ten opzichte van 2015 is dit een groei van 9 procent.

CLTV Zundert zegt dat 2016 prijstechnisch een goed jaar was, aangezien de productie juist 9 procent lager lag dan in 2015. In dat jaar plukten de leden van de vereniging 10 miljoen kilo aardbeien.

De vereniging zet de aardbeien al twintig jaar af via Veiling Hoogstraten in België. 'Dat werkt transparant, en de klok is het beste prijsinstrument in de grillige markt van aardbeien', zegt Marcel Biemans, adjunct-directeur bij CLTV Zundert. De 55 leden van de telersvereniging kweken het fruit op zo'n 300 hectare (in de vollegrond en onder glas).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer