Friese Streekboer van het Jaar wil eerst verdienen

Kaasmakerij Buurvrouw Durkje werd in oktober uitgeroepen tot Friese 'Streekboer van het Jaar'. Achter de naam zit een familiebedrijf waar hard wordt gewerkt aan professionalisering.

Het begon vijf jaar geleden met twee kalfjes die ze op hun bruiloft kregen. Durkje Brouwer de Koning uit Vegelinsoord besloot de dieren te insemineren en te melken en haar moeder Tryntsje ging op kleine schaal kaas maken. 'We spraken af dat we een jaar zouden proefdraaien om te zien hoe het beviel', vertelt ze. Inmiddels zijn ze gecertificeerd kaasmakerij en is de veestapel gegroeid naar tien koeien met bijbehorend jongvee en enkele gecastreerde vleesstieren en is Buurvrouw Durkje een vof van Durkje, haar man André en haar moeder.

De bedrijfsvoering is eenvoudig en kleinschalig. De koeien lopen buiten en worden achter op het erf gemolken. Ze worden bijgevoerd met kuil en krijgen tijdens het melken wat krachtvoer en mineralen. 's Winters staan de dieren aangebonden op stal, maar dat stelt de boerin zo lang mogelijk uit. Ze is nu bezig een veestapel op te zetten met Fries Roodbont en Fries Zwartbont.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer