Tuinders in de rij voor Nieuw Prinsenland

De vraag naar kavels in het duurzame glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dintel-oord stijgt. Vorige maand kocht tomatenbedrijf Lans er 44 hectare. Een andere tuinder heeft een optie op een kavel van 25 hectare. En met een aantal andere gegadigden vinden gesprekken plaats.

Tuinders+in+de+rij+voor+Nieuw+Prinsenland
© peter roek

Het is even rustig geweest rond Nieuw Prinsenland. De laatste nieuwkomer was zaadveredelaar Rijk Zwaan. Die kocht eind vorig jaar een kavel van bijna 26 hectare. Maar de belangstelling is de laatste tijd duidelijk toegenomen, merkt Piet Janmaat van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM, bij wie tuinders die een kavel zoeken terecht kunnen. ZLTO stond mede aan de wieg van het tuinbouwgebied, als aandeelhouder van TOM.

Bij de ontwikkeling van Nieuw Prinsenland stond duurzaamheid centraal. De aanwezigheid van de suikerfabriek en de biomassavergister voor bietenresten zijn een belangrijke plus, zegt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers. Want die kunnen bijvoorbeeld warmte en gietwater leveren. 'Ik ben blij dat de grote tuinbouwbedrijven daarom kiezen voor Nieuw Prinsenland.'

Bouw voorbereiden

Rijk Zwaan is nu de bouw van de eerste fase van 4 hectare kas aan het voorbereiden. Tomatenbedrijf Lans wil in verschillende fasen 36 hectare kas bouwen op de aangekochte kavel van 44 hectare.

Lans heeft al vijf andere productielocaties in het Westland (ZH) en in Rilland (Z), in totaal 52 hectare glas, exclusief Nieuw Prinsenland. Eind 2017 gaat de schop de grond in op de nieuwe locatie.

Voor Lans waren duurzaamheidsaspecten zoals de komst van restwarmte en CO2 belangrijke redenen om zich op Nieuw Prinsenland te vestigen, naast de aanwezigheid van een duurzaam gietwatersysteem en spuiwaterzuivering, die beide al operationeel zijn.

60 procent verkocht

Met de komst van Lans is nu zo'n 60 procent verkocht van de in totaal 260 hectare die uitgeefbaar is in Nieuw Prinsenland. Bovendien heeft een andere tuinder een optie op een kavel van 25 hectare en is TOM in een laatste fase van onderhandeling met nog een geïnteresseerde. Daarnaast vinden gesprekken plaats met twee tuinders.

'Er zit meer in de pijplijn dan de afgelopen jaren', stelt Piet Janmaat vast. 'Dat komt vooral omdat de prijzen van glasgroenten al een tijdje in de lift zitten.'

Brabant

Het zijn vooral grotere bedrijven uit het westen van Nederland die kiezen voor Nieuw Prinsenland. Vanuit Brabantse bedrijven is nog weinig interesse, geeft Janmaat aan. 'Maar die zijn ook heel welkom.'

Zulke bedrijven hebben eerder interesse in andere locaties, zoals het glastuinbouwgebied Deurne, denkt ZLTO-bestuurder Scheepers. In Deurne is ruimte voor 90 hectare glas. Planologisch is het daar helemaal rond. Alleen de PAS zorgt nog voor wat vertraging.

Scheepers zou graag zien dat de provincie hier meer haast mee maakt. 'Die heeft daar zelf belang bij. Nieuwe bedrijven zorgen voor innovatie en duurzamere productietechnieken. Ook koppeling met groene energie biedt kansen. En glastuinbouwbedrijven zorgen voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Daar hebben de dorpen in de omgeving veel baat bij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer