Oogstrobot voor broccoli stap dichterbij

Onderzoekers van Wageningen Plant Research hebben beeldherkenningssoftware ontwikkeld waardoor automatisch oogsten van broccoli een stap dichterbij komt.

Oogstrobot+voor+broccoli+stap+dichterbij
© Oud John

Handmatig oogsten van broccoli voor de verse markt is erg arbeidsintensief en omvat ongeveer 35 procent van de totale productiekosten. Automatisering van de oogst zou naast een aanzienlijke kostenbesparing ook een verlichting opleveren van het beschikbare personeel in het piekseizoen.

Een zelfstandig werkende oogstrobot moet in staat zijn broccoli in het veld te detecteren en daarnaast de grootte en rijpheid van de broccoli vaststellen. Met de ontwikkeling van beeldherkenningssoftware is op basis van textuur en kleur de broccoli van de achtergrond te onderscheiden. Daarmee is een eerste belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een zelfstandig werkende oogstrobot.

Veelbelovend

De automatische detectie is inmiddels in verschillende veldproeven onderzocht en geëvalueerd met beelden van broccoli uit het veld van verschillende grootte en van niet-verhandelbare en verhandelbare rijpheid. De resultaten vertoonden een veelbelovende nauwkeurigheid van 94 procent.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer