Online+groente+verkopen+heeft+de+toekomst
Achtergrond
© Ruud Ploeg

Online groente verkopen heeft de toekomst

'Voor groente- en fruittelers liggen er groeikansen door producten online te verkopen. Het vraagt om een nieuwe positie in de keten, om een andere organisatie en om informatiesystemen. Telers moeten leren denken vanuit de consument, die vooral op zoek is naar gemak', zegt Pascal van Beek van logistiek adviesbureau UC Group.

Verkopen via internet heeft een grote impact op het bedrijf, geeft Van Beek aan. 'Traditioneel worden grote pallets met producten door de keten de markt ingeduwd. Het assortiment is gelimiteerd. Bij onlineverkoop bepaalt de klant. Die wil een consumentspecifiek product. Als producent praat je online rechtstreeks met de klant.'

Van duwen in de markt naar trekker aan de klant. Met deze verandering stoeien alle retailers, aldus Van Beek. En niet bij iedereen is het goed gegaan. 'Veel ketens zijn weg uit het straatbeeld omdat ze te laat zijn overgeschakeld. Ze hebben niet ingespeeld op de door de consument gewenste afleveropties', zegt Van Beek, die V&D onder andere als voorbeeld noemt.

Congres

Van Beek was een van de sprekers op het Nationaal Groente & Fruit Congres vorige week in Gorinchem. Het congres stond in het teken van de toekomst en die is voor veel groente- en fruittelers best onzeker. Het congres werd georganiseerd door LTO Ledenvoordeel, Groente & Fruit en Vollegrondsgroente.com.

Van Beek gaf de circa tweehonderd telers aanwijzingen hoe ze kunnen inspelen op de veranderende consument en marktomstandigheden. 'Voor onlineverkoop heb je andere mensen nodig en een andere organisatie. Informatiesystemen zijn belangrijk, want wie data heeft kan sturen.'

Groeicurve

De onlineverkoop van voedsel blijft groeien, voorspelt Van Beek. 'De onlineverkoop van voedsel is later begonnen, maar zal dezelfde groeicurve volgens als bijvoorbeeld boeken en kleding. In Engeland koopt 35 procent van de klanten al voedsel online. Dat land loopt voor. In Nederland gaat het om 22 procent, maar het zal blijven groeien.'

In Engeland kopen consumenten 7 procent van het voedsel online. In Nederland is dat 2 procent. De groei van de supermarktomzet bij groente en fruit zit volgens Van Beek niet in de fysieke winkel, maar vooral in het onlinegedeelte. Denk aan de Allerhande Box van Albert Heijn. 'In Zweden zijn al 54 verschillende maaltijdboxen.'

Levertijden

De levertijden voor onlineaankopen worden steeds korter. 'In de grote steden van Amerika kunnen ze binnen twee uur leveren. Dat komt ook hierheen, ook voor voedsel. Bij de maaltijdproductie en -aflevering ging het in Nederland in 2014 om een omzet van 230 miljoen euro. De consument wil volledig worden ontzorgd.'

Frank Loos van Albert Heijn constateert bij de consument een afname van het kennisniveau. 'Klanten hebben behoefte aan hulp, vooral bij jongeren speelt dat.' Als voorbeeld noemt hij de groei van het aantal pakketten met verse groente. 'We halen de kennisdrempel weg. Het zorgt voor een sterke volumegroei en dat is goed voor de sector.'

Trends

Trends bij voedsel zijn herkomst, transparantie en zekerheid. De consument wil daarom graag een foto van de teler op de verpakking zien. Door deze trends groeit de verkoop van biologische groente en fruit bij supermarkten sneller dan die van gangbaar. Loos: 'We moeten zien dat de groenteconsumptie omhooggaat van de huidige 117 naar 250 gram per persoon per dag.'

Loos wijst erop dat groente en fruit bij de consument een goed imago hebben. 'Maar moet je dat wel blijven koesteren. Imago komt te voet en gaat te paard.' Om die reden is Albert Heijn in gesprek gegaan met telers om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Van dwang of slechte prijzen is volgens telers die leveren aan Albert Heijn geen sprake, zo werd duidelijk tijdens het congres.

Risicospreiding

Peter en Leander Vereecken hebben in Dronten een fruitteeltbedrijf met 47 hectare appels en peren. Met ook een schilbedrijf, sapbedrijf en een internethandelsplatform hebben ze posities in de keten naar zich toe getrokken en spreiden ze het risico. 'Iedereen die niets of weinig waarde toevoegt aan de keten, moet zich zorgen maken', vindt Peter Vereecken.

Om meer waarde toe te voegen, heeft Vereecken Fruit de verwerking van fruit opgepakt, op jaarbasis in totaal zo'n 2 miljoen kilo fruit. 'We schillen de appels en peren automatisch. De schillen en klokhuizen gebruiken we voor de productie van fruitsappen, zo'n 1,5 miljoen flessen per jaar. Van de perspulp die overblijft, maken we stroop', legt de fruitteler uit.

Internetveiling

Service2Fruit is een transparant, onafhankelijk en internethandelsplatform van Vereecken voor kopers en verkopers. Bij dit platform is de teler juridisch eigenaar van het fruit. Jaarlijks is de internetveilig goed voor een omzet van 70 miljoen kilo fruit. 'Als je meer wilt doen in de keten, moet je kijken wat bij je past. Wees jezelf en doe wat je leuk vindt', luidt het advies van Vereecken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer